Svet
26037 ogledov

"Sam sem ubil 76 Rusov"

ostrostrelec Twitter Ukrajinski ostrostrelec.
Vodja posebne ukrajinske enote je delil svoje vojne izkušnje.

Vojna v Ukrajini ne pojenja. Že več mesecev se najtrši boji odvijajo okrog Bahmuta, kjer je ugasnilo na tisoče življenj. Pripadniki posebne ukrajinske enote so za BBC podali dodaten vpogled v dogajanje v mestu, ki je po silovitem obstreljevanju dobilo podobo postapokaliptične pokrajine.

Ekipa mreže BBC je preživela noč z enoto, ki jo Ukrajinci imenujejo "Duhovi Bahmuta". Gre za elitno ostrostrelsko enoto, ki ima nalogo širiti nemir v ruskih vrstah. Do njihove baze na obrobju Bahmuta, tik za frontno linijo, je novinarsko ekipo popeljal poveljnik enote, ki nosi pomenljiv vzdevek - Duh.

"To je zdaj moje ime. Ko smo začeli širiti teror po Bahmutu, so nam dali vzdevek 'duhovi'. Naša baza je v dosegu ruskega topništva in to je vedno razlog za skrb. Toda pred topništvom se lahko skriješ, pred ostrostrelci pač ne," je pojasnil Duh.

Pod svojim poveljstvom ima 20 vojakov, katerih prioriteta so tarče visoke vrednosti. Gre predvsem za ruske častnike in agente različnih ruskih agencij.

"V zadnjih šestih mesecih, ko smo v Bahmutu, je naša enota likvidirala 524 tarč. To je potrjeno. Od tega jih je 76 mojih. Vsak strel je elektronsko zabeležen," je dejal Duh.

Eden od vojakov z vzdevkov Kuzja je razkril, da ne čuti ponosa ob teh številkah. "Ni razloga za ponos. Ne ubijamo ljudi, ampak uničujemo sovaržnika," je dejal vojak, ki je pred vojno delal v tovarni, pri svojem sedanjem delu pa uporablja ameriško puško znamke Barrett.

"Samo tepec se ne boji"

ostrostrelec | Avtor: Facebook Facebook

"Vsaka misija je nevarna. Kadar zgrešimo s strelom, se izpostavimo sovražnikom. In pri tem me je seveda strah. Samo tepec se ne boji," je razkril Kuzja.

Novinarska ekipa je Kuzjo in njegovega soborca Tarasa pospremila do začetne točke njunega nočnega pohoda, nato pa se vrnila v bazo, kjer je Duh čakal v družbi novega člana čete, ki je zaradi svojega urjenja na Otoku dobil vzdevek Britanec.

Med čakanjem na dvojec, ki se je podal na teren, je Duh poklical svojo sedemletno hčer. Novinarju je zaupal, da jo je že naučil, kako se uporablja ročna pištola.

Duh je v pogovoru z novinarjem dejal, da se zaveda, da manjša enota ostrostrelcev ne more dobiti vojne, niti zasesti Bahmuta, toda poudaril je psihološki učinek na ruske enote, ki živijo v strahu pred njegovimi fanti.

V šestih mesecih delovanja v Bahmutu je bilo ranjenih več članov čete, vključno s poveljnikom. "Vsaka misija je lahko zadnja, toda mi delamo nekaj plemenitega," je sklenil Duh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 114
  • Kmodri 15:05 03.avgust 2023.

    Naj pospravi še Putlerja!

  • Pepe007 08:41 02.avgust 2023.

    Vojna je situacija, ko se mladi ljudje, ki se ne poznajo in nimajo nič drug proti drugemu pobijajo. Starci sprožijo vojno, ker se poznajo in zato da ne bi njih pobili.

  • Avatar Syn
    Syn 07:17 02.avgust 2023.

    Ja seveda, jaz sem pa bil papež v prejšnjem življenju. Laganje samemu sebi je vrlina ukronacistov. 🤣🤦‍♂️