Svet
8 ogledov

Nobelova nagrada Švedu

Tomas Transtromer EPA
Nobelovo nagrado za književnost je dobil švedski pesnik Tomas Tranströmer.

Akademija je v obrazložitvi zapisala, da je 80-letni pesnik nagrado prejel, ker "nam v zgoščenih, razsvetljujočih slikah kaže novo pot k resničnemu." "Mislim, da je bil presenečen, osupel" je za švedsko televizijo dejal tajnik Švedske akademije Peter Englund. "Sproščeno je sedel in poslušal glasbo ter dejal, da je to zelo dobro."

Njegov opus šteje 13 izvirnih pesniških zbirk, ki večinoma obsegajo le po par pesmi in v njegovi domovini Švedski dosegajo izjemne naklade. Pisati je začel pri trinajstih letih, deset let kasneje pa je izdal svojo prvo zbirko 17 dikter (Sedemnajst pesmi). Leta 1987 so prvič v angleščino prevedli njegov opus, deset let kasneje pa še razširjeno izdajo. V slovenščini sta na voljo njegovi zbirki Napol dokončana nebesa in Skrivnosti na poti.

Tranströmer naj bi lani kot častni gost Dnevov poezije in vina tudi obiskal Slovenijo, a je svoj obisk tik pred začetkom festivala odpovedal zaradi bolezni.

Lani zmagal perujski pisatelj

Lani je prestižno nagrado prejel perujski pisatelj Mario Vargas Llosa, leto pred tem pa je za pravo presenečenje v literarnih krogih zunaj Evrope obveljala dodelitev nagrade nemški pisateljici Herti Müller.

Nagrado podeljujejo od leta 1901. Doslej so jo podelili 103-krat, prejelo pa jo je 107 avtorjev, saj sta si nagrado štirikrat delila dva pisatelja. Med nagrajenci je bilo doslej le 12 žensk, zavrnila pa sta jo dva, Boris Pasternak leta 1958 in Jean Paul Sartre leta 1964.  

Najmlajši nagrajenec je bil Rudyard Kipling, ki je bil star 42 let, ko je leta 1907 prejel nagrado. Najstarejša dobitnica Nobelove nagrade za književnost pa je bila Doris Lessing. Nagrado je prejela leta 2007, stara 88 let. Ob predaji nagrade so mnogi menili, da bi ji čast morali izkazati že 20 let prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.