Svet
12 ogledov

Nobelova nagrada za "božji delec"

Higgs in Englert Reuters
Letošnja Nobelova nagrada za fiziko Belgijcu in Britancu za odkritja na področju raziskav Higgsovega bozona.

Nagrado bosta tako prejela Francois Englert in Peter Higgs. Higgsov bozon ali "božji delec" velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja.

Kot je sporočil odbor, bosta dobitnika nagrado prejela za "teoretično odkritje mehanizma, ki prispeva k našemu razumevanju izvora mase subatomskih delcev".

V Cernu potrdili ideje

Higgs in Englert sta leta 1964 neodvisno eden od drugega (Englert skupaj s sedaj že pokojnim Robertom Broutom) predlagala teorijo o izvoru mase delcev. Kot dodajajo v odboru, so bile njune ideje pred kratkim potrjene z rezultati poskusov v velikem hadronskem trkalniku v Cernu.

Lani sta Nobelovo nagrado za fiziko prejela Francoz Serge Haroche in Američan David Wineland za delo na področju kvantne fizike.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Vsako leto jih podelijo 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.