Svet
41017 ogledov

Nočna mora turistke na Hrvaškem: Najprej sem mislila, da so komarji

Stenice Facebook
Ko je odšla na dopust na Hrvaško, česa takega ni pričakovala.

Renata Castro, po rodu iz Ria de Janeira, se je pretekli teden mudila na dopustu v Zadru, kjer je doživela neprijetno presenečenje, zaradi katerega je pristala v bolnišnici. 

Po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista je bila nastanjena v privatnem apartmaju. "Ko sem malo odspala, sem videla nekaj rdečega na obrazu," je zapisala o svoji izkušnji. "Zdelo se mi je, da gre za pik komarja, zato temu nisem posvečala pozornosti. A tekom dneva, predvsem pa noči, so moje telo "pojedli". Obraz, roke, ramena, noge manj ...  sem bila popolnoma popikana."

Odšla je k zdravniku, kjer je dobila injekcijo proti alergiji in tablete Claritin, ki naj bi jih jemala enkrat dnevno, dokler simptomi ne minejo. 

Mačka Vizita za živali Stenice: So nevarne tudi za mačke?

Nato je ugotovila, da so jo "napadle" stenice. "Prej niti pomislila nisem, da ti zajedalci še obstajajo," je zapisala. "Ko sem pomislila za nazaj, sem se spomnila, da sem videla neko malo žuželko, a ji nisem posvečala pozornosti."

Povedala je še, da je bil lastnik apartmaja zelo prijazen in ga je že obvestila o insektih.

Po poročanju Jutarnjega lista naj bi bile v preteklih tednih vse glasnejše govorice o povečanem pojavu stenic v Dalmaciji, a dr. Bernard Kaić, vodja Službe za epidemologijo nalezljivih bolezni s Hrvaškega zavoda za javno zdravje, le teh ne potrjuje. 

Stenice Opozorilo Vizita za živali So napadle stenice? Potem imate veliko težavo

Kot pravi, na njihovem Zavodu takih podatkov nimajo. "Nismo zaznali takšnega dogajanja," je povedal za Jutarnji list in dodal, da stenice niso nevarne kot prenašalke bolezni. 

Podobno je potrdil Robert Zidar, direktor Službe sanitarne zaščite v splitskem Cianu, ki se med drugim ukvarja z dezinsekcijo. "Vsako leto nas v poletnih mesecih kličejo zaradi njih in ne morem reči, da je tega kaj več kot preostala leta," je dejal. "Po naših podatkih se pogosteje pojavljajo v zadnjih 15 letih, vzporedno s porastom turizma."

Posteljne stenice Tudi pri nas Slovenija Stenice vedno bolj odporne. Se nam obeta epidemija?

Po njegovih besedah je pomembno pouariti, da pojav stenic ni povezan s higieno, zato zaradi njih ne gre kazati s prstom na lastnike hotelov, hostlov ali privatnih nastanitev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • Avatar olor
  olor 07:56 24.julij 2019.

  https://www.nijz.si/sl/posteljne-stenice

 • Avatar Micheal_Benson
  Micheal_Benson 17:52 07.julij 2019.

  Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................

 • Gandolf 16:13 07.julij 2019.

  Zaostalost Grvatske!