Svet
4114 ogledov

Norčevanje iz Putina ga je drago stalo

Vladimir Putin Epa
V veljavo je stopil novi zakon.

Rusko sodišče je sprejelo prvo sodbo v skladu z novim zakonom, ki kaznuje norčevanje oziroma "eklatantno nespoštovanje" oblasti in državnih simbolov.

Jurij Kartižev je z dvema svojima objavama na ruskem spletnem omrežju VKontakte ruskega predsednika Vladimirja Putina imenoval kot "fantastično rit".

Kot poroča Moscow Times je sodišče v mestu Čudovu v regiji Novgorod, okrog 570 kilometrov stran od Mosvke, proglasil krivega in ga obsodil na denarno kazen v višini okrog 500 evrov.

Kaj pa svoboda govora?

V sodbi je med drugim navedeno, da objave moškega na spletnem omrežju "žalijo človekovo dostojanstvo, družbeno moralo in izražajo jasno nespoštovanje zoper družbo, državo in vladnim organom Ruske Federacije". Kartižev je domnevno sporne objave napisal 31. marca, dva dni zatem, ko je zakon stopil v veljavo.

Kritiki trdijo, da zakon, v skladu s katerim se tovrstni prekrški kaznujejo tudi z denarno kaznijo, za povratnike pa tudi 15 dni zapora, duši svoboda govora.

Številne zahvale Putinu

Kot še poroča Moscow Times, na sodbo so številni Rusi odreagirali tako, da se na spletnih omrežjih ironično zahvaljujejo Putinu. Med stvarmi, za katere se mu zahvaljujejo, so ponaredki v trgovinah, draga in nedostopna zdravila, previsoki davki, življenje na kredit, degradacija znanosti in izobraževanja ter razprodaja državne srebrnine.

Vladimir Putin Ostro Svet Putin: "To je izdajalec domovine!" Vladimir Putin   Svet Putinu je prekipelo: Če naredite to, bomo proti ZDA usmerili naše rakete

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 12:14 24.april 2019.

    Tole "svobodo govora" si nekateri razlagajo hudo napačno. Svoboda govore NE POMENI blatenje in žaljenje oseb, ampak čisto nekaj drugega. Je že pravilno, kar so naredili. Škoda, da tega pri nas nikoli ne bo... pri nas lahko res vsak vsakemu ...prikaži več reče, da je idiot ali še kaj dosti hujšega, pa ni pri tem nič kaznovan. Žalostno.