Svet
19 ogledov

Norveška: laburisti ostajajo najmočnejša

Jens Stoltenberg EPA
Na lokalnih volitvah na Norveškem, prvih volitvah po julijskih terorističnih napadih desničarskega skrajneža Andersa Behringa Breivika, so zmagali vladajoči laburisti, največ pa so pridobili opozicijski konservativci. Največja poraženka pa je po drugi strani skrajno desna Stranka napredka.

Konservativna stranka je sodeč po vzporednih volitvah, ki jih je opravila televizija NRK, na nacionalni ravni pridobila 6,5 odstotne točke in tako danes pobrala 25,3 odstotka glasov. Po drugi strani je Stranka napredka, katere član je bil včasih Breivik, izgubila 5,5 odstotne točke in pristala tokrat pri 13 odstotkih glasov, izzide vzporednih volitev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vladajoči laburisti premiera Jensa Stoltenberga so tokrat prejeli 33,2 odstotka glasov in tako svoj rezultat s prejšnjih lokalnih volitev leta 2007 izboljšali za 2,3 odstotne točke. Laburisti tako ostajajo najmočnejša stranka v državi, so se pa odrezali slabše od pričakovanj, saj so jim nekatere javnomnenjske raziskave tik pred volitvami napovedovale celo do 40-odstotno podporo, piše dpa.

Analitiki so pred današnjim dnem napovedovali, da bo tokratno glasovanje - prvo po bombnem napadu Breivika v vladni četrti Osla in njegovem strelskem pohodu na bližnjem otoku Utoya, ki sta terjala skupno 77 življenj - zelo pomemben odraz tega, v kakšni meri večina Norvežanov zavrača Breivikove skrajno desne teorije z njegovim sovraštvom do večkulturnosti na čelu.

Izid volitev, vsaj po vzporednih volitvah sodeč, je bolj ali manj v skladu s pričakovanji. Okrepitev konservativcev je bilo namreč pričakovati, predvsem na račun izgub na strani Stranke napredka. Tudi laburisti, katerih podmladek je bil tarča Breivikovega napada na Utoyi in so bili nato po napadih deležni vala naklonjenosti, so se danes izognili porazu, ki so jim ga sicer napovedovali še pred nekaj meseci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.