Svet
3967 ogledov

Nov kriminalni 'trend': Žrtve se morajo ugrabiti kar same

Virtualne ugrabitve NSW Police force
Žrtev stisnejo v kot, od njene družine pa zahtevajo visoke zneske.

Nakazali skoraj 2 milijona evrov za odkupnine

V Avstraliji kriminalne tolpe kitajske študente silijo, da ponaredijo svojo ugrabitev, poroča BBC. Vse to je del njihovega zločinskega načrta, s katerim tovrstne tolpe zaslužijo z ranljivimi tujimi študenti. Samo letos so v zvezni državi Novi Južni Wales (NSW) v takšno dejanje prisilili osem študentov, pri čemer so sorodniki 'ugrabljenih' tolpam plačali skupno 3,2 milijona avstralskih dolarjev (skoraj 2 milijona evrov) odkupnine, navaja policija.

V enem primeru je oče 22-letnega kitajskega študenta v Sydneyju ugrabiteljem nakazal več kot 1,4 milijona dolarjev, potem ko so mu poslali videoposnetek njegove 'ugrabljene' hčerke.

Ciljajo na nemoč ranljivih tujcev

"Žrtve so travmatizirane zaradi dogodkov in verjamejo, da so sebe in svoje bližnje postavile v resnično nevarnost," je v izjavi dejal pomočnik komisarja NSW Peter Thurtell.

Policija NSW je povedala, da so prevaranti ciljali na ranljive člane kitajsko-avstralske skupnosti, na primer mednarodne študente, ki živijo daleč stran od prijateljev in družine v neznanem okolju.

Kaj je virtualna ugrabitev?

Najprej prevaranti pokličejo na nekaj naključnih številk, govorijo pa v mandarinščini. To deluje kot nekakšen filter - Avstralci, ki kitajščine ne razumejo, običajno odložijo, medtem ko mednarodni kitajski študentje odgovarjajo nazaj. Potem kriminalci trdijo, da so del kitajske oblasti, na primer člani kitajskega veleposlaništva ali policije. Žrtev prepričajo, da je bila vpletena v kaznivo dejanje na Kitajskem, in jo s tem stisnejo v kot – zagrozijo ji, da naj se po izročitvi na Kitajsko sooči s kazensko ovadbo, ali pa pozove družino, naj nakaže denar. Grozijo ji z nasiljem nad njenimi družinskimi člani, če v prevari ne bo sodelovala.

Ker prevaranti pogosto uporabljajo tehnologijo za prikrivanje fizične lokacije in prirejanje dejanske telefonske številke, žrtve prepričajo, da jih resnično kličejo kitajske oblasti – če žrtve po spletu poiščejo telefonsko številko klicatelja, se bo tako ujemala s številko kitajske policije ali veleposlaništva. Nato jih prisilijo, da uprizorijo svojo ugrabitev, njihovi starši pa v zameno za otrokovo življenje plačajo odkupnino.

Organi pregona pozivajo študente in druge morebitne žrtve, naj tovrstne klice prijavijo in naj ne odgovarjajo na zahteve klicočih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • SonnyBlack 12:24 28.julij 2020.

    avstralija je kolonija anglezov govnarov...torej je govnarska drzava...