Svet
10467 ogledov

Nov milijonski val migrantov?

Begunci v Idomeni EPA
Iz treh večjih svetovnih regij bi lahko v prihodnje emigriralo več kot 140 milijonov ljudi.

Do leta 2050 bi lahko bili svoje domove primorani zapustiti ljudje, ki bodo bežali zaradi posledic klimatskih sprememb, opozarja Svetovna banka.

V poročilu, ki so ga objavili danes, opozarjajo, da bi - v kolikor ne bodo sprejeti potrebni ukrepi - domove primorano zapustiti 86 ljudi iz območja subsaharske Afrke, 40 milijonov južno Azijo in 17 milijonov Latinsko Ameriko.

"Vsakodnevne klimatske spremembe postajajo vse večja ekonomska, socialna in eksistencialna nevarnost ljudem," je opozorila izvršna direktorica Svetovne banke Kristalina Georgieva. "Že danes smo priča pojavom pomanjkanja vode, opustošenjem zaradi ekstremnih vremenskih razmer in območjem, kjer si ljudje ne morejo zagotoviti niti osnovnih kmetijskih pridelkov."

Žica, Kolpa Smrt v Kolpi Slovenija V Kolpi utonilo več migrantov

Po mnenju Georgieve klimatske spremembe postajajo dirigent migracij, ki silijo posameznike, družine in celotne skupnosti v iskanje za novim domom, kjer naj bi našli normalne pogoje za življenje. Tako imenovani klimatski migranti se bodo pridružili milijonom, ki so bili svoje domove prisiljeni zapustiti zaradi političnih, ekonomskih in socialnih razlogov.

Avtorji poročila so izdelali podrobnejše poročilo za Etiopijo, Bangladeš in Mehiko. Menijo, da bi se - v kolikor bi politika in gospodarstvo usklajeno delovala "na več frontah" v boju zoper posledice klimatskih sprememb, število ljudi, ki bi bili primorani zapustiti svoje domove, lahko zmanjšali tudi do 80 odstotkov.

Sveča Smrt 6-letnice Svet "Hrvati so z njo ravnali kot s psom" Koliko časa bodo letala družbe Lufthansa samevala? Nemčija Svet Piloti zavračajo deportacije prebežnikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Baubau 00:14 20.marec 2018.

  Naj se gonijo v pm.Gdo bi jih rad mel,naj jih sam financira,pa naj jebejo njegovo ženo.

 • Avatar čavez
  čavez 22:21 19.marec 2018.

  Doktorsko izobraženi Makak preplavlja Europo.

 • Avatar Alioness
  Alioness 20:28 19.marec 2018.

  Naj še malo Ameri zbomardirajo dol, da tut T od travnikov ne bo ostalo in niti R od rodovitne zemlje... Pol naj si jih pa h sebi vzamejo, če so jim že tako škodo nardili. Gadafi je želel ozelenit Saharo, ...prikaži več imel narjene vodovode iz morja na kopno, kjer je potekalo tudi desalinacija. Najprej so Ameri to zminirali!!!