Svet
3324 ogledov

Nov načrt Nata

Vrh zveze NATO Vlada RS, twitter
Preobrat v strategiji.

Nato naj bi danes svojim poveljnikom odredil, da izdelajo nove načrte za zaščito pred Rusijo, potem ko je ta sprožila vojaško posredovanje v Ukrajini. Ti načrti naj bi vključevali več vojakov in protiraketno obrambo v vzhodni Evropi, je poročala agencija Reuters. 

Cilj novih načrtov je višja pripravljenost glede kakršne koli ruske agresije do držav Nata. "Moramo resetirati našo pripravljenost glede te nove realnosti," je komentiral generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. 

Dodal je, da bodo obrambni ministri zveze začeli pomembno razpravo o konkretnih ukrepih za dolgoročnejšo varnost v vseh ozirih. 

Lavrov: Obstaja upanje za kompromis

Pogajanja med Rusijo in Ukrajino niso enostavna, vendar obstaja upanje za sklenitev kompromisa, je medtem v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Četrti krog pogovorov Kijeva in Moskve, ki se je začel v ponedeljek in poteka v obliki videokonference, naj bi se danes nadaljeval.

Dejal je, da že obstajajo konkretne formulacije, o katerih bi se lahko kmalu dogovorili, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema rusko televizijo RBK. Nanašale naj bi se na to, da se Ukrajina razglasi za nevtralno. Lavrov je dodal, da težava ni le v nevtralnosti in demilitarizaciji Ukrajine, temveč tudi v varnosti ljudi na vzhodu države, na območjih Donecka in Luganska.

Tudi ukrajinska stran je v torek zvečer sporočila, da so pogajanja težka in da obstajajo bistvena protislovja, vendar po besedah svetovalca predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajla Podoljaka obstaja prostor za kompromis. Zelenski pa je ocenil, da pogajanja z Rusijo postajajo bolj realistična, a za preboj sta še vedno potrebna čas in potrpežljivost.

Ukrajina Kijev Janez Janša Mateusz Morawiecki Petr Fiala Volodimir Zelenski Svet Novo o poti Janše v Ukrajino Ukrajina vojna Svet Rusi zavzeli bolnišnico, v kateri zadržujejo 500 talcev Begunci Ukrajina izpoved mlade Ukrajinke Svet "Dom je tam, kjer je srce in moje srce je trenutno v Ukrajini"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.