Svet
1369 ogledov

"Dom je tam, kjer je srce in moje srce je trenutno v Ukrajini"

Begunci Ukrajina Epa
Pogovarjali smo se z mlado Ukrajinko, ki je zavetje našla čez mejo v Romuniji.

Kako hitro se lahko življenje obrne na glavo, je na lastni koži spoznala mlada Ukrajinka Diana Totok. Tri dni pred napadom Rusije na Ukrajino je prejela odlično novico, da je bila v tujini sprejeta na pripravništvo. Od nekdaj si je želela potovati in spoznavati tuje kulture, se morda v tujino tudi preseliti, tam študirati. Želja se ji kmalu uresničila, a z grenkim priokusom.

Domačo državo in vse, kar je poznala – tudi domače živali, je bila čez noč primorana zapustiti in si tako kot številni drugi Ukrajinci (začasni) dom oziroma varno zavetje poiskati na tujih tleh. Kot pove, pa je z domom še vedno povezana, pa čeprav ne na fizični ravni: "Dom je tam, kjer je srce in moje srce je trenutno v Ukrajini," izjavi mlada Ukrajinka, ki jo je oče skupaj s sestro, mamo in prijateljicami takoj po napadu peljal do meje z Romunijo. Mejo so prečkale hitro; čakati so morale le dve uri, a zaradi dolgih kolon avtomobilov prehoditi kar nekaj kilometrov. Na poti so bile 14 ur, ves čas pa so molile in upale na boljši jutri.

@diana_totok

Thank you to Romania

♬ Another love - .

Oče, sicer pastor, se je nato vrnil domov, ves čas, ko je bil na poti, so trepetale, če bo z njim vse v redu, saj z njim niso mogle vzpostaviti telefonske povezave. Sedaj je na pomoč priskočil tudi ostalim prebivalcem, ki jim nesebično nudi prevoze do meje, čeprav s tem tudi sebe spravlja v nevarnost. V domovini bi ostal tudi, če mu zakon tega ne bi veleval.

Sergij Stahovski Še vedno v šoku Šport "Bil sem 100-odstotno prepričan, da Rusija tega ne bo storila"

Romunijo so si izbrale, ker so menile, da je to najbližja in najbolj varna možnost, a oče jih je posvaril, naj se tam ne zadržijo dolgo: "Če Rusija okupira Ukrajino, se Putin ne bo ustavil. Pot ga bo vodila naprej v Evropo." Hčeri je dal tudi napotke, naj si v tujini ustvari novo življenje in se vpiše na fakulteto. "Vse skupaj je noro, res si ne želim oditi. Hočem se le vrniti domov," s solznimi očmi pove sogovornica, ki z družino sedaj biva v stanovanju, ki jim ga je brezplačno za en mesec odstopila romunska družina. "A ne vem, če bomo lahko tu ostale, saj nimamo niti za najemnino prihodnji mesec," v negotovo bodočnost pogleduje Diana, ki je bila nad gostoljubnostjo Romunov pozitivno presenečena. Ko so prečkale mejo, so sprva prišle do šotora, kjer so jim ponudili paket s sadjem in prigrizki. Nato pa se jim je pogled odprl še na številne druge šotore z raznovrstnimi oblikami pomoči in podpore, zaradi katere so se sogovornici od hvaležnosti do tujcev orosile oči.

@diana_totok

Talking to my dad. He’s in Ukraine we’re in Romania 🇺🇦🇷🇴

♬ original sound - ratherbe.anyoneelse

Ubit ameriški novinar Brent Renaud. Ukrajina Svet Podrobnosti. "Moj prijatelj je bil ustreljen"

Ta čas, ko so v Romuniji, ne počivajo. Na pomoč so priskočile v lokalni cerkvi, kjer ponujajo začasne namestitve za tiste begunce, ki Romunijo zgolj prečkajo. Tam je dejavna tudi Diana, ki pomaga pri organizaciji, prevajanju in pripravljanju namestitev: "Trenutno pomagamo organizirati prevoze za ljudi, ki bežijo iz Ukrajine oziroma se nahajajo na meji."

Komentarjev 1
  • PaPajapopi 07:49 16.marec 2022.

    https://www.youtube.com/watch?v=k_h_CdyM49I