Svet
1806 ogledov

Nov posnetek in nove podrobnosti letalske tragedije

Iran Irak ZDA raketni napad Epa
Pojavili so se novi posnetki tragedije ukrajinskega potniškega letala.

Na najnovejših posnetkih, ki jih je objavil New York Times, naj bi bilo jasno razvidno, da sta 8. januarja ukrajinsko potniško letalo zadeli dve raketi in ne le ena. Šlo je za dva izstrelka v razmaku dvajsetih sekund, piše CNN.

Iranske oblasti so že pred tem priznale, da je njihova vojska nehote zrušila letalo na podlagi človeške napake. General Amir-Ali Hadžizadeh, poveljnik iranskih zračnih sil, je po priznanju Irana poudaril, da prevzema vso odgovornost za tragedijo in da si želi, da bi bil namesto žrtev mrtev sam.

Sodelovanje Mednarodne organizacije za civilno letalstvo

Na povabilo Irana bo sicer pri preiskavi sestrelitve ukrajinskega potniškega letala sodelovala tudi Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO), ki bo na območje napotila svoje strokovnjake.

Preiskavo vodi Iran, ki pa je k njej povabil tudi več tujih ekip strokovnjakov. Nazadnje se je s tovrstnim povabilom obrnil na ICAO s sedežem v Kanadi, ki je v ponedeljek že sporočila, da bo v Iran poslala tehnične strokovnjake, ki bodo svetovali in opazovali preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med 176 ljudmi na krovu letala, ki so vsi umrli, je bilo glede na podatke Ottawe 57 kanadskih državljanov. "Če ne bi bilo napetosti, če v zadnjem času ne bi prišlo do stopnjevanje v regiji, bi bili ti Kanadčani zdajle doma s svojimi družinami," je sicer v ponedeljek poudaril kanadski premier Justin Trudeau.

Strmoglavljenje je bil velik udarec za iransko skupnost v Kanadi, ki je dom največji iranski diaspori v Severni Ameriki. Glede na zadnje štetje je leta 2016 v državi živelo 210.000 kanadskih državljanov iranskega porekla.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.