Svet
434 ogledov

Nov rekord okužb na Hrvaškem, zaskrbljujoče tudi v Sloveniji

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V državi razmišljajo o novih ukrepih.

Na Hrvaškem so po poročanju hrvaških medijev potrdili 9058 novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni, kar je največ doslej. Pozitivnih je 45 odstotkov vseh testov na novi koronavirus. Največjo rast novih okužb so zabeležili v starostni skupini od 20 do 29 let. V državi že razmišljajo o dodatnih protikoronskih ukrepih.

Novi protikoronski ukrepi na Hrvaškem naj bi bili po poročanju časnika Jutarnji list predvsem povezani s skrajšanjem delovnega časa gostinskih lokalov do 22. ure ter prepovedjo množičnih zbiranj. Nove omejitve naj bi veljale za celotno državo, ne samo za obalo, saj povsod po državi beležijo rast števila novih okužb z novim koronavirusom.

Covid-19 Zdravje Zadnja dva dneva so se okužbe več kot podvojile

Na Hrvaškem so že v sredo potrdili rekordnih 8587 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. Pred tednom dni so na dnevni ravni potrdili 5958 novih okužb, pred 14 dnevi 3831.

Tudi v Sloveniji zaskrbljujoča rast okužb

Po podatkih Sledilnika smo v Sloveniji v četrtem valu dosegli rekord 9. novembra, ko je bilo potrjenih 4.483 okužb. Vrh drugega vala je bil dosežen 27. oktobra 2020 s 2.611 okužbami, tretjega pa 5. januarja 2021 s 3.428 okužbami.

V petem valu okužb, s katerim se soočamo sedaj, število okužb še vedno raste. Danes je bilo potrjenih 3.829 primerov okužbe. Različica omikron je veliko bolje prenosljiva, inkubacijska doba je krajša in izkušnje iz tujine kažejo, da je število okužb hitro začelo naraščati, kar lahko pričakujemo tudi pri nas.

Po napovedih IJS bomo v Sloveniji vrh števila potrjenih okužb predvidoma dosegli v drugi polovici januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja. Več o tem si lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.