Svet
4853 ogledov

Nov rekord: Včeraj odkrili 369 okuženih s covidom-19

Pokopališče Srebrniče
1/4
JP Komunala Novo mesto
Od 25. februarja letos, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, do danes so pri naših južnih sosedih našteli že več kot enajst tisoč okužb. 194 ljudi je umrlo, 8.266 je ozdravelo.

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 369 novih okužb z novim koronavirusom, danes je tam 2.634 aktivnih primerov okužb.

269 pacientov se zdravi v bolnišnicah, od tega jih je 15 na intenzivnih oddelkih. Tri osebe so včeraj umrle.

Trenutno je pri naših južnih sosedih v samoizolaciji nekaj več kot 8.900 ljudi. Do danes so testirali skoraj 180 tisoč oseb, samo v zadnjih 24 urah 4.500.

Slovenija Hrvatom na obmejnem območju medtem znova narekuje življenje, je poročala komercialna hrvaška televizija Nova TV. Izpostavlja, da prebivalci iz zaledja Reke ne morejo obiskati grobov svojcev v Sloveniji zaradi strogih slovenskih epidemioloških ukrepov zaradi novega koronavirusa. Hrvaška diplomacija pričakuje, da bo Slovenija omilila ukrepe.

Nova TV je v sredo zvečer poročala, da so se prebivalci ob meji s Slovenijo v zaledju Reke znašli v nekoliko absurdnih razmerah, saj iz Rupe na Hrvaškem ne morejo do dva kilometra oddaljenega pokopališča v slovenskih Jelšanah.

Ob tem je televizija navedla primera dveh hrvaških državljanov, ki jima slovenska policija zaradi epidemioloških ukrepov ni dovolila prehoda meje, da bi obiskala grobove svojcev. Nekateri Hrvati so zaradi tega že prosili prijatelje in svojce v Sloveniji, naj obiščejo grobove in jih uredijo, je še poročala televizija.

Pokopališče Srebrniče | Avtor: JP Komunala Novo mesto JP Komunala Novo mesto

Dodaja da lahko hrvaški državljani vstopijo v Slovenijo v primeru pogreba članov svoje družine, vstopijo lahko tudi tisti, ki imajo druge nujne ali poslovne obveznosti. Da med te ne sodijo obiski grobov, so potrdili tudi hrvaški obmejni policisti za Novo TV.

O teh in podobnih težavah prebivalcev hrvaškega območja ob meji s Slovenijo je slovenske in hrvaške oblasti obvestila županja občine Klana Željka Šarčević Grgić. Spomnila je, da so imeli srečanje v Ilirski Bistrici, na katerem so govorili o milejših slovenskih ukrepih, a, kot je dejala, so kljub temu ukrepi vse strožji.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je potrdil, da urejajo vsa odprta vprašanja s Slovenijo. "V tem primeru gre za lokalne težave, ki so odraz naših odnosov. Vsekakor bomo cenili potezo Slovenije, da prisluhne prebivalcem ob meji, da bi lahko obiskali grobove," je Nova TV predvajala izjavo hrvaškega šefa diplomacije.

Prebivalci si dogovora želijo čim prej, tudi zaradi 1. novembra, dneva spomina na mrtve.

 

 
Komentarjev 10
  • Žurnalček 10:21 04.september 2020.

    Dobrodošli , pa tam tud ostante !

  • Ender3 17:20 03.september 2020.

    Besni na koga ali česa?, Pokojni lahko počakajo, živi se moramo pač prilagajati, da lahko preživimo.

  • urska69 15:30 03.september 2020.

    Ko so bile občine zaprte nisi smel iti na pokopališče v drugo občino. Oni bi pa v drugo državo....