Svet
9613 ogledov

Nova reforma: otroci v šolo s tremi leti

Šolska torba Profimedias
Namen reforme je zmanjšati neenakost v izobrazbi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal reformo šolskega sistema. Predvideno je znižanje starostne meje za vstop v šolo na tri leta. 

Sprememba bo vplivala na majhen odstotek otrok, piše BBC, saj večina francoskih družin otroke vključi v izobraževalni sistem z dopolnjenimi tremi leti. Macron napoveduje, da bo sprememba zmanjšala neenakost med otroki. Starši iz revnejših območij namreč otrok ne pošiljajo v šolo tako zgodaj. 

Novost bo začela veljati prihodnje leto. Macron je prepričan, da bodo s tem popravili nesprejemljive razlike. Prepričan je, da je to pomemben mejnik za francosko šolstvo. 

Kdaj gredo v šolo drugje? 

V Sloveniji, tako kot v še 21 evropskih državah, otroci vstopajo v šolo s šestimi leti. Na Severnem Irskem gredo v šolo s štirimi leti, na Cipru, Malti, Škotskem, v Angliji in Walesu pa s petimi. Med državami, kjer imajo otroci sedem let, ko gredo v šolo, so Bolgarija, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Poljska, Srbija in Švedska. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Tatjana Ha 12:50 02.april 2018.

    Zelo nevarno,saj otroci od 3 do 6 let najbolj vpijajo znanje, hočejo narediti sužnje, poslušne vodljive, brez , da bi sami razmišljali s svojo glavo.

  • McBobo 23:20 31.marec 2018.

    Mi jih pa prehitimo vse in jih dajmo v šolo še preden se rodijo.

  • Albatroz 16:29 28.marec 2018.

    ta sploh ni hodil v šolo ki je napisal ta naslov.