Svet
158 ogledov

Nove podrobnosti tragedije na Rabu

Eksplozija v Zagrebu Petar Glebov/PIXSELL
V Barbatu na Rabu je v nedeljo skoraj ves dan trajalo izredno stanje, zaradi katerega tudi turisti niso smeli na ulice. Portal Index.hr objavlja nove podrobnosti dogodka.

Oboroženi Srđan Smojver, 48-letni vojni veteran, je s streli iz kalašnikovke v jutranjih urah ubil psihiatra Sinišo Rakića. Njegova žena je med dogodkom skočila skozi okno in pobegnila.

Kaj se je v teh trenutkih dogajalo v apartmaju Srđana Smojverja, je za omenjeni portal opisala njegova sestra Loreta Podner Smojver, ki je povedala, da se je vse začelo s sporočilom na Viberju ob 9.43, v katerem je pisalo: "Poskrbi za mačke!"

Zatem je Smojver govoril s svojo sestro in ji govoril, da je vse končano. V zadnjem sporočilu ob 18.30 je sestri napisal, da naj ga pokličem pred tem jo je prosil, da pride na Rab. Sestra je bila z njim v stiku preko telefona, prosila ga je, da naj se preda policiji, da ima svojo družino, a kot je znano, tega ni storil. Grozil je, da se bo razstrelil, kar je na koncu tudi storil.

Ločitev in brezposelnost

Vojni veteran je nekaj let živel na Rabu, pred tem pa z mamo na Reki. V lanskem letu je ostal brez službe. Pred tem je služil na naftnih ploščadih, zadnjih nekaj let v Egiptu.

"Medtem se je ločil od svoje žene. To se je zgodilo nenadoma. Zatem je prišel živeti na Rab. Živel je sam, res pa je imel nekaj mačk, ki so mu predstavljale ves njegov svet. Hranil jih je in skrbel zanje," je za portal Index.hr povedala sestra 48-letnika, ki je v nedeljo na Rabu povzročil tragedijo.

Dodala je, da so mu sosedje zamerili, da ima več mačk. "Čeprav je moški, je postoril vsa hišna opravila, živel je mirno. Ne vem, če so bile mačke povod, da ga sosedje niso marali. Sam se z njimi ni spuščal v spore," je povedala njegova sestra in to ne glede na to, da naj bi mu postavili nadstrešek nad njegov apartma, klimo napravo, iz katere je voda curela na njegovo kuhinjsko okno, sporna je bila ograja, kraja elektrike.

V klicu svoji sestri večer pred tragedijo je strelec omenil, da je prišlo do novih težav. "Ne vem podrobnosti, a v pogovoru mi je omenjal, da zaradi Rakića in še ene psihiatrinje ne dobi službe. Menda zaradi kazenske prijave, ki je bila vložena zoper njega in zaradi katere ni mogel dobiti potrdila o nekaznovanosti. Kdo ve, kaj se mu je v teh trenutkih dogajalo v glavi," se sprašuje njegova sestra.

V zadnjem telefonskem klicu ji je povedal, da ne želi na zdravljenje, ker meni, da ni nor in da ne bo niti razbijal. Povedal je, da ne vidi nobene perspektive in da je prišel do svojega konca. Poslovil se je od nje in ji povedal, v katerem delu apartmaja bo storil samomor, da bi na ta način povzročil najmanj škode.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 19:56 11.julij 2017.

    Ne kritiziraj nepismene pisunčke ker te bodo blokirali, kot so mene. No, lahko mi ga samo potegnejo.

  • Majazmaja 19:56 11.julij 2017.

    Komaj sem se prebila skozi to skrpucalo, ki je več kot očitno prevedeno z Google Translate. Sramota za novinarstvo. Rada bi spoznala učiteljico slovenščine v Vaši srednji šoli in osebo, ki je dala 'štempl' na diplomo ... Zatem ...prikaži več je Smojver govoril s svojo sestro in ji govoril, da je vse končano. V zadnjem sporočilu ob 18.30 je sestri napisal, da naj ga pokličem pred tem jo je prosil, da pride na Rab.\s\s... naj bi mu postavili nadstrešek nad njegov apartma, klimo (-> KLIMA / KLIMATSKO) napravo, iz katere je voda curela (CURLJALA / TEKLA) na njegovo kuhinjsko okno, sporna je bila ograja, kraja elektrike. V zadnjem telefonskem klicu ji je povedal, da ne želi na zdravljenje, ker meni, da ni nor in da ne bo niti razbijal. (tega 'RAZBIJAL' ne razumem ...)