Svet
6 ogledov

Nove sankcije Irana ne ganejo

Iran nenenhno grozi z odstopom od pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Žurnal24 main
Vse več držav sprejema dodatne sankcije proti Iranu, potem ko je bilo objavljeno zadnje poročilo o iranskem jedrskem programu. Iran napoveduje, da sankcije ne bodo imele učinka.

Ameriške in kanadske oblasti so sprejele dodaten sveženj sankcij proti Iranu, potem ko je to isti dan storila že britanska vlada. Nove sankcije so odgovor na zadnje poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o iranskem jedrskem programu.

IAEA je pred dvema tednoma doslej najbolj neposredno obtožila Iran, da njegov jedrski program ni omejen le na miroljubno izkoriščanje električne energije in medicinske raziskave. IAEA je zaznala, da je Iran poskušal priti do informacij o opremi za jedrsko orožje, preizkušal eksploziv in detonatorje ter razvijal računalniške modele jedrskih bojnih glav.

Stop poslovanju z Iranom

Velika Britanija je svojemu celotnemu finančnemu sektorju prepovedala poslovanje z iranskimi finančnimi institucijami, vključno z iransko centralno banko. Njihovemu zgledu je sledila tudi Kanada, ki je prekinila skoraj vse finančne transakcije z iransko vlado. Na seznam za sankcije so uvrstili vodstvo republikanske garde in razširili seznam blaga, za katerega velja prepoved trgovine z Iranom.

ZDA so iransko centralno banko uvrstile med ustanove, ki perejo denar, in vse tuje institucije posvarile pred poslovanjem z iranskimi bankami. Ameriški predsednik Barack Obama je pozval tudi druge države, naj sledijo britanskemu, kanadskemu in ameriškemu zgledu. Po njegovih besedah je "celoten iranski bančni sektor, vključno s centralno banko, grožnja vladam in finančnim institucijam, ki poslujejo z Iranom".

"Dokler bo Iran stopal po tej nevarni poti, bodo ZDA iskale možnosti, skupaj s partnerji in same, za izolacijo in povečanje pritiska na iranski režim," je napovedal Obama. Njegovi republikanski nasprotniki pa vse glasneje pritrjujejo Izraelu, ki želi vojaški napad na Iran. Tudi neodvisni senator Joseph Lieberman je v ponedeljek dejal, da bo ukrep proti centralni banki Irana ena od zadnjih puščic, potem pa bo treba razmisliti o vojaški akciji.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je predlagal uvedbo sankcij, ki bodo "prepričale Iran, da se mora pogajati". ZDA, Japonski, Kanadi in članicam EU je tako predlagal, naj "nemudoma zamrznejo iranska finančna sredstva in prenehajo kupovati iransko nafto". Sankcije je že podprla tudi Italija.

"Sankcije so zaman"

Iran je že odgovoril, da so sankcije propagandna akcija, ki ne bo vplivala na njihovo ekonomijo. "Obsojamo takšne sankcije, ki ne bodo imele nobenega vpliva in bodo zaman," je dejal predstavnik zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast. Iran svari Zahod, da takšne sankcije škodijo le zahodnim državam.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 23:33 25.februar 2012.

    Naprej Iran , do proizvodje tolikšnega števila atomskih glav, da se bo Izrael usral z Yenkiji vred in bo tu zavladal končno mir!

  • stalker 11:56 20.februar 2012.

    joj uam da nebo rusija pa kitajska prestople na zda paizrael nj kr bojo ostal z iranci da jim dajejo podporo k oni lahk ustavjo hladno vojno