Svet
18 ogledov

MZZ skrbi poročilo o Iranu

Zahod se boji, da bi lahko Iran s svojim novim orožjem napadel Izrael. (Foto: EP Žurnal24 main
Zadnje poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je vzrok za zaskrbljenost tudi na našem ministrstvu za zunanje zadeve.

V najnovejšem poročilu generalnega direktorja IAEA Jukija Amana so namreč informacije o možnih vojaških dimenzijah iranskega jedrskega programa. Informacije naj bi bile po mnenju agencije verodostojne.

MZZ je ob tem izrazil pričakovanje, da bo Iran v celoti in dosledno sodeloval z IAEA ter v polni meri izvajal resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov in Sveta guvernerjev IAEA. Ti med drugim od Irana zahtevajo takojšnjo prekinitev vseh aktivnosti povezanih s programi bogatenja urana.

"Slovenija še naprej zagovarja, da je treba na eni strani nadaljevati z režimom mednarodnih omejevalnih ukrepov in na drugi strani hkrati iskati poti in možnosti za preseganje sedanjega stanja v okviru političnega dialoga. Nezadostno sodelovanje Irana z IAEA vodi v smer poslabšanja razmer v regiji," ocenjujejo na ministrstvu. Poudarili so, da v celoti podpirajo diplomatske napore, ki jih vodi visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko EU skupaj s Francijo, Kitajsko, Nemčijo, Rusko federacijo, Veliko Britanijo in ZDA.

V poročilu agencija ugotavlja, da naj bi Iran od leta 2003 pa vsaj do 2010, če ne še dlje, razvijal jedrsko eksplozivno naravo. Imeli naj bi okoli tisoč strani dokazov o tem.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 14:33 14.december 2011.

    Žbogar, ne vtikaj se v stvari , ki se nas absolutno ne tičejo. Če se bojiš muslimanov , jo Pakistan že ima in od takrat je z Indijo mir. Če se pa želiš z to izjavo prikupiti Amerikanzowskim , pa ...prikaži več le glej , da od te njihove zajebancije na Bližnjem vzhodu in bitki za nafto , ne bo priletel kak drobec tudi k nam. IRANCI želim vam on Novem letu, da uspešno sestavite prve bombe. In to ne samo jaz!

  • BenX 10:58 12.november 2011.

    a so tako zaskrbljeni kot so bili nad irakom? da ne bodo spet kakih starih votlih cevi šli iskat!

  • privat 10:50 12.november 2011.

    zaskrbljujoča je politika imenovanih "razviti"...pa kaj mislijo napasti državo po državo ??? In to samo ker je nekdo na poti k "razvitim"???