Svet
11 ogledov

Iran ne bo odstopil "niti za ped"

Jedrska elektrarna v Iranu EPA
Iranski predsednik Ahmadinedžad trdi, da poročilo jedrske agencije sloni na "napačnih" trditvah. Poleg ZDA in Izraela je zaskrbljenost izrazila tudi Francija, ki zahteva sestanek Varnostnega sveta.

Mahmud Ahmadinedžad ocenjuje, da je poročilo Združenih narodov škodovalo ugledu Mednarodne agencije za jedrsko energijo, saj temelji na "napačnih" ameriških trditvah. "Zavedati se morate, da ta narod niti za ped ne bo odstopil s poti, na kateri je," je v govoru na iranski državni televiziji dejal predsednik.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) naj bi v poročilu, ki bo uradno objavljeno v prihodnjih dneh, ocenila, da je Iran vsaj do konca lanskega leta razvijal atomsko bombo. Imeli naj bi okoli tisoč strani dokazov o tem.

Dovolj za štiri bombe

Rusija je danes sporočila, da ne bo podprla novih sankcij proti Iranu kljub novemu poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), v katerem trdi, da ima verodostojne informacije, da je islamska republika v preteklih letih razvijala jedrsko orožje. Nemčija in Velika Britanija se po drugi strani zavzemata za nove sankcije proti Teheranu.

"Morebitne dodatne sankcije proti Iranu si bo mednarodna skupnost razlagala kot sredstvo za zamenjavo režima v Teheranu," je izjavil namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov. "Ta pristop je za nas nesprejemljiv in Rusija ne namerava obravnavati tega predloga," je dejal, pri čemer ni pojasnil, ali bo Rusija vložila veto na morebitne nove sankcije proti Iranu.

Nemčija se je po drugi strani danes zavzela za nove sankcije proti Iranu. Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je v Berlinu izjavil, da se mora Teheran vrniti za pogajalsko mizo s šesterico - ZDA, Rusijo, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.