Svet
6 ogledov

Pripravljajo se na napad na Iran

Iran si želi, da bi se v pogovore o njihovem jedrskem programu vključilo več drž Žurnal24 main
Velika Britanija naj bi se pripravljala na napad na Iran, če se zanj odločijo ZDA. Zahodne velesile so zaskrbljene zaradi iranskega jedrskega programa.

Britanska vojska naj bi se pripravljala na vojaško posredovanje v Iranu, saj se bojijo, da Iran izdeluje jedrsko bombo. Na britanskem obrambnem ministrstvu naj bi se želeli pripraviti za primer, če se bodo ZDA odločile za napad na ključne iranske objekte, poroča The Guardian.

Strategi preučujejo, kam bi bilo najbolj smotrno poslati britansko ladjevje in podmornice. Pričakujejo tudi, da jih bodo ZDA prosile za dovoljenje, da svoje napade izvedejo z britanskega območja Diego Garcia v Indijskem oceanu. Večino napadov naj bi obe sili izvedli iz zraka.

Čakajo poročilo

Zahod je svojo pozornost z Libije zdaj preusmeril na Iran. Podatki obveščevalnih služb so po navedbah virov skrb vzbujajoči. Ključni dejavnik naj bi bilo poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki naj bi ga izdali prihodnji teden.

Zaskrbljeni so tudi zaradi drže Irana, ki se zdi "na novo agresivna, čeprav ne vemo, zakaj točno", poudarja vir z obrambnega ministrstva. Pri tem opozarjajo, da so bili v pripravi trije atentati v tujini, ki jih je po podatkih obveščevalcev usmerjal Iran.

Podatki kažejo, da je Iranu uspelo obnoviti vse svoje jedrske vire, če ne celo preseči predhodno stanje. Iran naj bi imel dovolj obogatenega urana za dve ali celo štiri jedrske bombe.

Pritiski Izraela

Pomemben dejavnik pri odločitvi za napad bodo tudi izraelski pritiski na ZDA. Izrael naj bi Washington že opozoril, naj ne odlaša z vojaškim posegom, dokler ne bo prepozno. Od ZDA naj bi zahtevali, da posreduje, če sami ne bodo zmogli izvesti uspešnih vojaških napadov na Iran.

Komentarjev 2
  • privat 19:39 03.november 2011.

    in pravijo da je kriza..ni denarja...Denarja ni samo za male ljudi !!Denarja pa je toliko kot še nikoli doslej...

  • 1111 12:13 03.november 2011.

    Ameriška golazen si zopet ne da mira...očitno v evropi so slepe ovce, ki ji brezglavo sledijo in ubogajo...do kdaj še???