Svet
29372 ogledov

Novi ukrepi: Hitri testi niso več dovolj za dostop do javnih prostorov

QR koda Profimedia
Dostop do javnih prostorov, kot so restavracije, le za cepljene, prebolele in osebe z negativnim PCR.

V nemški zvezni deželi Bavarska so danes stopili v veljavo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, saj število okuženih raste in s tem tudi zasedenost intenzivnih postelj v bolnišnicah. Hitri antigenski testi na okužbo z novim koronavirusom niso več dovolj za dostop do javnih prostorov.

V skladu z najnovejšimi predpisi imajo dostop do notranjih javnih prostorov, kot so na primer restavracije, le osebe, ki so bile cepljene proti covidu-19, ki so to bolezen prebolele ali ki imajo negativen test PCR. V večini primerov je obvezna uporaba zaščitnih mask FFP2, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Katastrofalna slika: Po številu tedenskih okužb smo prvi na svetu

V delih Bavarske, kjer sta število okužb in zasedenost bolnišnic še posebej kritična, veljajo še strožji ukrepi.

Omenjena zvezna dežela je sicer po povprečju novih okužb na tretjem mestu v državi, za Saško in Turingijo.

Sedemdnevno povprečje okužb 183,7

V Nemčiji je sedemdnevno povprečje novih potrjenih primerov novega koronavirusa na 100.000 prebivalcev po podatkih Inštituta Roberta Kocha v soboto zjutraj znašalo 183,7. V Saški je bilo to število 415,8, v Turingiji 406 in na Bavarskem 284.

Novi koronavirus v Nemčiji | Avtor: epa epa

Vlada Milan Krek Covid-19 Slovenija To so spremembe, ki jih je v petek pozno zvečer sprejela vlada

A število okužb na Bavarskem hitro narašča, za zaostritev ukrepov pa je bilo po navedbah dpa ključno stanje v intenzivnih enotah v bolnišnicah. V soboto so v njih zdravili 552 bolnikov s covidom-19.

V Grčiji po zaostritvi ukrepov okrepitev cepljenja proti covidu

V Grčiji se je število cepljenj proti covidu-19 okrepilo, odkar je vlada zaradi naraščanja števila okužb naznanila odločitev o zaostritvi ukrepov za necepljene prebivalce. V prvem tednu novembra se je cepilo več kot 40.000 ljudi, v zadnjem tednu oktobra pa medtem približno 25.000, poročanje časnika Katimerini povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada RS Covid-19 Slovenija Drvimo v katastrofo: "Kot bi požar gasili z vrtno škropilnico"

V Grčiji lahko od sobote necepljeni v javna poslopja vstopajo le, če predložijo negativni test na novi koronavirus. Izjema so supermarketi in lekarne. Poleg tega morajo zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, ki niso cepljeni, dvakrat tedensko opraviti test na novi koronavirus na lastne stroške.

Ukrepe oblasti strogo nadzirajo. Vlada je za to zadolžila približno 800 dodatnih policistov. Po podatkih policije so samo v soboto po vsej državi izvedli okoli 85.000 kontrol - izdali so več sto kazni, več gostinskih obratov so začasno zaprli. Necepljene goste oz. stranke brez negativnega testa je doletela kazen v višini 300 evrov.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabe novice, spet ogromen skok okužb!

V Italiji cepljenje otrok

Italija namerava decembra začeti proti covidu-19 cepititudi otroke, stare od pet do enajst let. "Upam, da bomo lahko začeli decembra, takoj ko bo Evropska agencija za zdravila izdala dovoljenje," je povedal minister za zdravje Roberto Speranza v pogovoru za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera.

Pri tem upajo na pomoč otroških zdravnikov pri komunikaciji z družinami, je dejal v pogovoru, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanska vlada upa, da bodo cepili vsaj polovico od skupno 3,2 milijona otrok v starostni skupini od pet do enajst let v državi. "V starostni skupini od 12 do 19 let je cepljenih 70 odstotkov otrok, pri mlajših bi lahko dosegli 50 odstotkov," je dejal Speranza.

Okrepljena prizadevanja za tretji odmerek

Italija bo po napovedih tudi okrepila prizadevanja za tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Trenutno z njim cepijo starejše od 60 let, doslej ga je prejelo 2,4 milijona Italijanov. Prihodnji teden naj bi vlada odločila, ali bodo s tretjim odmerkom cepili tudi mlajše od 60 let, še poroča APA.

Podsekretar z italijanskega zdravstvenega ministrstva Pierpaolo Sileri je izključil možnost, da bi cepljenje proti covidu-19 v Italiji postalo obvezno za širšo javnost. Zaenkrat je obvezno za zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše.

Od sredine oktobra velja v državi pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vse zaposlene, tako v zasebnem kot javnem sektorju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • kapibara 11:33 08.november 2021.

    PREBOLELI ! Kar je najmanj 50% tistih, ki v SLO niso cepljeni ! - pa s to pri nas NE upošteva !

  • bobubob 11:17 08.november 2021.

    Ta vladna propaganda je precej podobna kitajskemu modelu - le da so pri nas namesto vrabcev - necepljeni.... https://sl.greatplainsparanormal.com/6460791-avian-genocide-in-chinese-why-did-the-chinese-destroy-sparrows-alternative-view

  • QSprm 15:44 07.november 2021.

    Nasi vrli severni sosedje so se ze v preteklosti vec kot dokazali s podobnimi podvigi, le da je to bilo tedaj vse skupaj v znamenju zloglasne rumene zvezde. Apartheid imajo nekak vgrajen v gene in samo vprasanje casa je bilo, ...prikaži več kdaj bodo mutanti prisli do svojih 5 minut slave. Niso rabili veliko, eno bogo prehladno obolenje in ples teh norih izrojencev se je lahko zacel. Domorodni simpatizerji tiranije in diktatorstva v stilu talibanisticnih hord jim seveda navduseno ploskajo.