Svet
16944 ogledov

Od ponedeljka na Hrvaškem novi ukrepi

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji Hrvoje Serdar
Hrvaška je sprejela strožje ukrepe za Jadran.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal, da bodo v ponedeljek začeli veljati novi omejevalni ukrepi, ki bodo veljali za jadransko Hrvaško. Zaostrevanje v Dalmaciji je napovedal tudi premier Andrej Plenković. Pogoj za sodelovanje in obisk dogodkov bodo digitalna EU covid potrdila EU.

Nova pravila bodo veljala na jadranski Hrvaški, torej na tistem delu, ki je trenutno v oranžni barvi in ​​kjer incidenca narašča, čeprav ne tako kot v drugih državah Sredozemlja, kot je pojasnil Božinović. ''Hrvaška pa se dobro drži v primerjavi z drugimi, številke rastejo in nekaj moramo storiti, da se vsaj nekateri dogodki ne spremenijo v žarišča," je minister dejal za Dnevnik Nove TV.

Večji nadzor skupinskih srečanj

Za srečanja med 50 do 1000 ljudi bodo lokalni štabi v županijah prevzeli odgovornost za njihovo organizacijo, medtem ko bo digitalni EU covid-certifikat pogoj za obisk dogodka. "Prepričan sem, da če bomo to spoštovali, lahko s poletjem praktično normalno nadaljujemo, vendar pod nadzorom," je poudaril Božinović.

Dotaknil se je tudi vprašanja številnih praznovanj in sejmov po celotnem Jadranu, ki privabljajo veliko ljudi. Kot je povedal, je bistvenega pomena, da se tovrstni dogodki in svečanosti registrirajo in da lokalni štab pri okrožnih uradnikih odloči, ali je lahko izveden ter ali ga bodo lahko nadzorovali. Če se oba štaba ne strinjata s prijavljenim dogodkom, potem bo odločil Nacionalni štab civilne zaščite. Kot je dodal, so takšni primeri na Hrvaškem že bili.

Hrvaške županije Svet Takšne so trenutno razmere na Hrvaškem

Potrdila bodo zahtevana tudi za vstop na športne dogodke, na porokah pa bo lahko zbrano največ 200, 300 ljudi, je še dejal Božinović. Strožji pogoji bodo od ponedeljka veljali tudi za turiste, ki prihajajo iz Velike Britanije, Ruske federacije in Cipra.

''Ukrepi niso omejevalni, ukrepi zaostrujejo odgovornost. Vsi dogodki se bodo lahko odvijali, vendar jih je treba strogo nadzorovati in spremljati, kako bo. Tega ne morejo nadzorovati prostovoljci, nadzorovati ga morajo ljudje, ki imajo pooblastilo, da v primeru, da kdo krši ukrepe, objekt na žalost zaprejo. Upam, da se to ne bo zgodilo'' pa je ukrepe ocenil šef istrskega štaba Dino Kozlevac.

Hrvaška turizem Zadar Slabe napovedi Svet Na Hrvaškem ponovna zaostritev ukrepov
 
Komentarjev 4
  • miho 14:08 22.julij 2021.

    Jaz pa predlagam, da se naredi tako, da bi tisti, ki ni cepljen in želi prečkati državno mejo, dobil cepivo na meji. Tako lahko odide čez mejo in dopustuje na Hrvaškem. Volk sit in koza cela.

  • Želvica 11:53 22.julij 2021.

    Bo treba po cepivo za morje avgusta. Janssen zgleda še najbolj ok sestavacepiva.si .14 dni pa maš prosto. Upam da mi rata pred zaprtjem mej