Svet
81606 ogledov

Takšne so trenutno razmere na Hrvaškem

Hrvaške županije
1/2
zurnal24.si
Na Hrvaškem se razmere, sploh na južnem delu obale, hitro poslabšujejo.

Kot lahko vidite na grafu, so razmere na Hrvaškem trenutno boljše kot v Italiji in Avstriji in približno za tretjino slabše kot v Sloveniji, a razmere se najbolj slabšajo prav v tistih delih Hrvaške, kjer je trenutno ogromno turistov, med njimi veliko Slovencev.

Najslabše so trenutno razmere v zadrski županiji, kjer je 14-dnevna incidenca že skoraj 130. Meja za rdečo regijo je 200, meja za prehod iz zelene v oranžno pa 75. V zadrsko županijo sodi jadranska obala od Tribanja do Pakoštan, med drugim Bograd na Moru, Nin, Petrčane, otoki Ugljan, Pašman, Dugi otok, Vir in južni del Paga. Če bi bila dnevna rast 14-dnevne incidence v tej županiji petodstotna, toliko je bila na primer včeraj v Sloveniji, bi mejo za rdečo regijo (200) dosegla že pred začetkom avgusta. 

Povsem na meji za prehod v oranžno regijo sta še dve obalni županiji: šibeniško-kninska in splitsko-dalmatinska, po naših izračunih je mesto Zagreb že oranžno.

Po drugi stran so istrska, primorsko-goranska, ličko-senjska in dubrovniško-neretvanska še zelene in imajo nizko pojavnost okužb.

Hrvaška sicer dnevno ne objavlja 14-dnevne incidence po županijah, spletna stran koronavirus.hr objavlja le število aktivnih primerov. "Aktivni primeri so osebe s pozitivnim PCR testom, ki se jim je iztekel čas izolacije ali pa se je izteklo deset dni od prvega testiranja in niso preminule," so nam pojasnili na Hrvaškem zavodu za javno zdravje. Povedano poenostavljeno, gre za pozitivne primere v zadnjih desetih dneh. Da smo podatke lahko primerjali s slovenskimi podatki in mejami, ki jih je postavila ECDC, smo rezultate pomnožili z 1,4. Ob tem opozarjamo, da je v primeru naraščanja števila okužb 14-dnevna incidenca tako nekoliko precenjena, v primeru upadanja pa podcenjena.

Za primerjavo na isti barvni skali objavljamo še prikaz slovenskih regij. Vidite lahko, da so sta dve regiji: jugovzhodna Slovenija in posavska regija že oranžni, prva ima višji delež okužb kot zadrska županija na Hrvaškem, a lahko to v veliki meri pripišemo maturantom. Bomo pa videli, ali bodo širjenje okužb uspeli zamejiti. Tudi gorenjska regija je blizu meje 75, ki velja za oranžne regije.

Na zemljevidu, ki ga bo danes objavil ECDC, bo hrvaška obala ostala oranžna, preostanek države pa zelen, kar sicer nima vpliva na pogoje za vrnitev s Hrvaške. Tako vzhodna kot zahodna Slovenija bosta ostali zeleni.

Hrvaška sicer trenutno še ne prednjači po številu uvoženih okužb, še vedno je na prvem mestu zaradi vrnitve okuženih maturantov Španija. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Thomas_Tracy 10:12 24.julij 2021.

    Google zdaj za spletno delo od doma plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro. Moja zadnja plača 26395 USD od te enostavne in preproste službe. To je neverjetno in zasluži super. Noben šef, Za več tukaj ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • david193 10:21 22.julij 2021.

    Morm hitr it da se okužim da bom mel pol spet pol leta mir🥴

  • Avatar Syn
    Syn 08:28 22.julij 2021.

    Spet nabijanje o takozvanih okužbah... A nobenemu ni jasno da je dejansko več prehlajenih, kot okuženih s tem virusom. 🤦‍♂️