Svet
11 ogledov

Novih sledi ni, gladina jezera padla za meter

Slovenska vojska išče truplo Antonije Bilić. Hrvoje Jelavić / Pixsell
Preiskovalci tudi v nedeljo niso našli nobenih sledi za pogrešano Antonijo Bilić. Brljansko jezero medtem še vedno izsušujejo, gladina vode je padla za približno en meter.

Antonijo bodo danes iskali že osmi dan, s Hrvaške pa sporočajo, da gre za doslej najobsežnejšo iskalno akcijo v državi. Preiskovalci so v nedeljo z okoli 30 črpalkami izsušili del jezera pod mostom, kjer sumijo, da je Paravinja odvrgel truplo Antonije, a niso odkrili nobenih novih sledi.

Policija ocenjuje, da bi Brljansko jezero, ki je globoko od štiri do osem metrov, lahko izsušili v treh dneh in nadaljevali z iskanjem pogrešane Antonije. Gladina vode se je spustila za približno en meter.

Med nedeljsko iskalno akcijo so policisti našli človeške kosti, kar so na šibensko-kninski policijski upravi najprej zanikali, kasneje pa priznali, da so res našli približno 30 let stare človeške kosti, a na drugi lokaciji. Čigave so, bo morda razkrila analiza DNK.

Izsuševanje jezera oziroma črpanje vode nadzoruje ekolog Vjeran Piršić, ki je pojasnil, da gre za zelo občutljivo zadevo in da je lahko izsuševanje tudi zelo nevarno. "Gre za zelo občutljiv habitat in vsak poseg v naravo, v korist človeka in ne narave, je izredno nevaren," je dejal Piršić, ki med črpanjem vode pazi na vsako podrobnost, da ne bi povzročili prevelike škode za naravo. Po njegovem mnenju bi za izsušitev jezera potrebovali od dva do tri dni.

Komentarjev 1