Svet
1259 ogledov

Novo o dronu, ki je padel na Zagreb: Nosil je bombo!

dron Zagreb padec Igor Kralj/PIXSELL
Rezultati preiskave bodo predstavljeni in objavljeni danes.

Strmoglavljeni dron, ki je v noči 10. marca na območju Jaruna v Zagrebu povzročil trimetrski krater, je imel namesto kamere vgrajeno bombo. Zagrebško županijsko državno tožilstvo je izdalo odredbe za izvedbo več vrst izvedenskih mnenj, zaprošeno je bilo mnenje letalsko-tehnične stroke, rezultati zaključene raziskave pa bodo znani danes, poročajo hrvaški mediji.

Vojaško letalo sovjetske izdelave TU-141 je po dosedanjih informacijah izstreljeno iz Ukrajine. Na Hrvaško je priletelo prek romunskega in madžarskega zračnega prostora. Do danes še ni znano ali uradno potrjeno, komu je pripadalo in zakaj se je znašlo na Hrvaškem.

Naloženih naj bi bilo 40 kg razstreliva

Predstavniki hrvaških oblasti bodo danes javno pokazali najdene dele in vse, kar je ostalo od bombe. Predstavljeni rezultati naj bi tudi potrdili namigovanja, da je bil dron naložen s 40 kilogrami razstreliva. Zagrebško tožilstvo je namreč že konec marca sporočilo, da je balistična preiskava kovinskih drobcev letala pokazala, da je ta nosil zračno bombo z vžigalnikom, o sledovih razstreliva pa ni bilo mogoče podati dokončnih sklepov.

Državno odvetništvo je do takrat prejelo izsledke balističnega izvedenstva in le del izsledkov kemijsko-fizikalnega izvedenstva, rezultati poteka in del izvedenega izvedenstva pa niso bili podlaga za končni sklep.

dron Zagreb padec Hrvaška Svet Kaj je padlo na Zagreb in povzročilo trimetrski krater?

Da je bila v dronu bomba, sta zatrdila tako obrambni minister Mario Banožić kot hrvaški premier Andrej Plenković, številni strokovnjaki pa so temu oporekali. Skeptičen do zaključkov je bil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Dogodek je dobil tudi mednarodno razsežnost. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na tiskovni konferenci izjavil, da je dron bil neoborožen in da se je zrušil, ker je ostal brez goriva. Plenković je njegovo trditev zanikal in pokazal fotografije delov drona, za katere je dejal, da pripadajo bombi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Idioti 09:28 15.april 2022.

    Pazi to razlago : Bilo je 40kg eksploziva , ampak ne vemo kakšnega ? Ne poznajo spektografske metode , da jim potrdi sestavo tega NN eksploziva ! Ne vemo kaj je ampak je eksploziv ! hahahha . In zato so ...prikaži večo ustanovili komisijo !

  • Dusan12 09:16 14.april 2022.

    Za volanom drona je sedel Marko Bandelli, preden se je izstrelil nad Ajdovščino