Svet
9 ogledov

Novo upanje za ujetnike v ledu

Ujeta ruska ladja na Antarktiki. EPA
Na pomoč 74 raziskovalcem in turistom na ruski znanstveni ladji, ki so obtičali v debelem ledu ob Vzhodni Antarktiki, bo zvečer na pomoč prispela ladja Aurora Australis.

BBC-jev dopisnik, ki je prav tako med "ujetniki ledu" je dejal, da so se na ledu pojavile razpoke in da bi se lahko tudi sami izvlekli iz ledu, a bodo kot kaže na pomoč počakali avstralski ledolomilec Aurora Australis, ki naj bi na pomoč prispel še danes zvečer.

Vzdušje je dobro

Potniki na ladji Akademik Šokalskija so potovali po isti poti kot raziskovalec Douglas Mawson, ji je Antarktiko odkrival pred 100 leti. V težave so zašli na božični dan z Nove Zelandije. Zaradi padanja temperature je led postajal vse debelejši in je zaustavil ladjo. Prve reševalne akcije so bile neuspešne. Pod skozi led je skušal najprej narediti kitajski ledolomilec, a je zaradi predebele plasti leda skoraj sam obtičal in se je moral obrniti, kasneje je poskus reševanja spodletel tudi francoski ladji.

Na ladji je vzdušje dobro. Hrane imajo dovolj, bojijo se le, da bodo ostali brez piva. Kljub temu, da so ujeti v ledu in so temperature nizke, znanstveniki na ladji še naprej izvajajo svoje eksperimente.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.