Svet
70195 ogledov

Obeta se velika podražitev pri nas priljubljenega živila

Testenine A. Š.
Proizvajalci testenin ne morejo računati na kanadsko trdo pšenico, letina v Italiji pa je bila šibka. Testenine se zato utegnejo močno podražiti.

Kanada običajno predstavlja okoli dve tretjini svetovne trgovine s trdo pšenico. Letošnja letina je bila zaradi izjemne vročine in suše za polovico manjša kot leta 2020, piše tiskovna agencija Reuters.

Denar, evri Svarila Svet Napoved podražitev pred božičem

Zaradi šibke kanadske letine so se cene trde pšenice že dvignile na najvišjo raven v zadnjih 13 letih, kar je spodbudilo strah pred velikim dvigom cen hrane.

Prepolovljena kanadska proizvodnja časovno sovpada s padcem svetovnih zalog trde pšenice. Ta je na najnižji ravni v zadnjih šestih letih. Deloma tudi zato, ker so ljudje med zaprtjem držav v času covid-19 kopičili zaloge testenin.
Italijanski proizvajalci testenin večino potreb po trdi pšenici običajno dobijo na domačem trgu, napovedi žetve pa so v Italiji pred kratkim znižali, zato bodo prisiljeni surovine iskati na mednarodnih trgih.

ženska finance računi PROMO Uporabno Petrol bo tako omilil brutalne podražitve elektrike in plina

Italijanska žetev trde pšenice naj bi letos presegla leto 2020, vendar je Evropska komisija svojo oceno proizvodnje oktobra znižala s 4,3 na 3,7 milijona ton, zato so se proizvajalci testenin že zbali, kako bo z dobavo v prvi polovici prihodnjega leta.

"Situacija je zelo resna," je dejal izvršni direktor znamke testenin Divella Vincenzo Divela.

Testenine | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred nami podražitve

Nekaterim podjetjem grozi pomanjkanje ključnih surovin. Domače zaloge pšenice so izčrpane, zato utegnejo tovarne proizvodnjo v prihodnjih mesecih tudi začasno ustaviti, je za Reuters pojasnila analitičarka Severine Omne-Maison in poudarila: "Glede cen in šibke ponudbe trde pšenice se najhujše šele obeta."

Janez Janša slovenija Pod streho Vse glasnejši pozivi vladi, naj vendarle ukrepa

Nekateri kupci so našli zamenjavo za kanadsko pšenico. Avstralija se je prebila na drugo mesto kot dobavitelj trde pšenice v Evropski uniji, Mehika pa je veliko povpraševanje po uvozu zadovoljila s pošiljkami iz Alžirije.

Čeprav so nekateri proizvajalci testenin močno dvignili cene in del stroškov preložili na končne potrošnike, to verjetno ne bo vplivalo na povpraševanje v bogatih evropskih državah, kjer je trda pšenica predpisana surovina za ta živilski izdelek.

Novice: Nakupovanje, živila, hrana, trgovina Slovenija Ogromna rast cen živil, najhuje pa k nam šele prihaja

Gospodinjstva pa bodo občutila višje cene. Družba za analizo podatkov Nielsen je navedla, da so se cene testenin v francoskih supermarketih oktobra v primerjavi z lanskim letom zvišale za skoraj petino, to pa je morda le napoved večjih podražitev, ki so pred vrati.
 

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:28 22.november 2021.

    Letošnja žetev pšenice na severni polobli je že zdavnaj končana. Ne vem zakaj se potem v članku govori o nekih "napovedih žetve v Italiji"? Mogoče prepisan star članek? Poželi so že pred meseci, kar so poželi. Sedaj raste že tisto, ...prikaži več kar se bo želo naslednje leto.

  • jozicamurn 21:22 21.november 2021.

    Plače niso premosorazmerne s podražitvami storitev, hrane, osnovnih tekočih stroškov, kaj reči? Slovenistan seveda, še zidati ne moreš tako, da pri tem ne potrošiš celo bogastvo. Strošek najema in nakup hiše ali stanovanja je visok, razen če slučajno kaj ne ...prikaži več podeduješ ali pa sta dve osebi z zelo močno plačo (tukaj imava z možem srečo!), domovi za starejše so dražji od minimalne plače, svojci moramo dodati zelo veliko. To je ta nova Švica, celo življenje trdo garaš in na koncu se vprašaš čemu?

  • eminenca 16:25 21.november 2021.

    v tem gnilem slovenistanu lahko samo še pocrkamo od podržitev , ampak mislim, da je to blef, ker obeta se nov uvoz sveže narejenih suv-jev, čeprav jim manjka kakšen čip, nič hudega, stroj je pa stroj ... pa kakšni makaroni ...prikaži več ... o tem se piše v državi , ki je že zdavnaj prehitela švico, še prej pa norveško ... halo ... začnite pisat kaj ima novega bmw, ne pa o makaronih, to je za siromake