Svet
337 ogledov

Obljubljajo, da se bo v roku 100 dni lahko vsak cepil

Avstrija Dunaj Profimedia
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bo v roku 100 dni vsak državljan, ki si to želi, lahko cepljen.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je to napovedal, kljub temu da nekateri proizvajalci dobavljajo le okoli 50 odstotkov dogovorjenih količin cepiva. Cilj - cepivo za vse, ki bi to radi, v roku sto dni - naj bi dosegli še prej, če bodo prejeli rusko cepivo Sputnik.

V aprilu želijo cepiti vse, ki so starejši od 50 let, nato pa bo cepivo na voljo za vse starostne skupine. S precepljenostjo starejših v maju se bodo izboljšale razmere v bolnišnicah, je prepričan Kurz. Takrat bodo ljudje znova začeli uživati v turizmu, gastronomiji, kulturi in športu.

Policijsko vozilo Slovenija Nova pravila za potovanja na Hrvaško in v druge sosednje države

"Koronavirus bo minil," je zagotovil kancler. Po njegovem se bo življenje vrnilo v normalne tirnice poleti, čas do takrat pa je ob novih različicah SARS-CoV-2 težko predvideti, je dodal.

V Avstriji so trenutno najbolj prizadete predvsem vzhodne dežele, kjer so predvidoma do 11. aprila v veljavi strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužbe. Pri naših severnih sosedih so sicer v soboto poročali o 3283 novih okužbah, umrlo je 37 ljudi. V bolnišnicah je bilo v soboto na zdravljenju 2197 covidnih bolnikov, od tega 531 na intenzivni negi.

V zadnjih 24 urah pa so potrdili še 2743 novih okužb, kar je okoli sto več kot pred enim tednom. V povezavi s covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo še 14 ljudi. Incidenca števila okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu je 250,4. V zadnjem dnevu je naraslo tudi število hospitalizacij, v bolnišnicah se danes namreč zdravi 2213 covidnih bolnikov, od tega 554 na intenzivni negi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.