Svet
1163 ogledov

Obveščevalci: Vse se ponavlja

Islamska država EPA
Vse več dokazov je, da se Islamska država ponovno krepi. Tokrat bo še huje, so prepričani obveščevalci.

Vodja obveščevalne službe iraških Kurdov je za BBC včeraj povedal, da je vse več dokazov, da se Islamska država v Iraku ponovno krepi. Napadi IS v Iraku so, opzarjajo obveščevalci, vse pogostejši, njihove metode vse bolj sofisticirane.

Lahur Talabani, šef ene od dveh obveščevalnih služb iraških Kurdov, opozarja, da so danes džihadisti IS v Iraku sposobnejši in bolj nevarni od Al-Kaide. "Njihove tehnike in taktika so boljše, prav tako imajo več denarja na razpolago. So kot Al-Kaida na steroidih."

Talabani je še dodal, da je reorganizacija Islamske države po zrušenju kalifata trajala dvanajst mesecev in da je zdaj zaključena. Središče te "nove" IS naj bi bilo v pogorju Hamrin, ki ga zaradi specifike terena iraška vojska težko nadzira.

Vračanje nekdanjih borcev

Medtem oblasti v domovine vračajo borce, ki so se borili na strani IS v Siriji in Iraku. ZDA so v začetku leta predstavile načrt vračanja; danes so ti nekdanji borci v prenapolnjenih taboriščih v Siriji, ki so pod nadzorom kurdskih in ameriških sil.

Tam naj bi bilo okrog 2500 do 3000 borcev iz okrog 50 držav, v ločenih taboriščih je še okoli 12.000 žensk in otrok džihadistov.

Evropske države se bivših borcev IS otepajo in si prizadevajo, da bi jim sodili tam, kjer so storili zločine, ali pa vsaj blizu. Nekatere jim odvzemajo državljanstvo. Bosna in Hercegovina je medtem v četrtek sprejela 25 svojih državljanov, osumljenih sodelovanja z IS oziroma njihovih svojcev.

Ana, žena borca IS Prošnje Svet Žene teroristov: Smo ljudje, ne pustite nas na cedilu zaradi ene napake!

Sedem domnevnih borcev IS so takoj aretirali, šest žensk in 12 otrok pa so začasno namestili v azilnem centru pri Sarajevu. Varnostno naj bi preverili vse, opravili bodo tudi zdravstvene preglede.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 10:21 24.december 2019.

    Pa če že vsi vemo, da jih amerikanosi sponzorirajo.