Svet
4039 ogledov

"Očitno je, da so nam naši otroci napovedali vojno"

streljanje v Srbiji rože in sveče pred šolo Profimedia
Srbski varnostni strokovnjak Darko Trifunović ocenjuje, da najnovejši nasilni dogodki v Srbiji glede na razvoj njene družbe v zadnjih letih niso presenečenje.

Napovedani ukrepi v smeri strožjega nadzora nad orožjem po ocenah Darka Trifunovića ne bodo uspešni, saj bi bilo treba v prvi vrsti delati na odvračanju mladine od nasilnih vzorcev. "Plačujemo ceno za dolgoletno zanemarjanje tega področja oziroma uvajanje zakonskih normativov, ki niso v skladu s potrebami naše družbe. Ko gre za otroke, so te zakonske rešitve takšne, da otroci nimajo nobenih odgovornosti, ampak se govori samo o njihovih pravicah," je danes za STA povedal direktor Inštituta za nacionalno in mednarodno varnost s sedežem v Beogradu.

"Po drugi strani smo dopustili, da šolska dvorišča postanejo teren organiziranih kriminalnih združb, ki jih mi v Srbiji imenujemo navijaške skupine. Vse te skupine so povezane z mamilarskimi klani," je opozoril Trifunović.

srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Več dejavnikov, ki igrajo pomembno vlogo

Pomembno vlogo pri zaskrbljujočem razvoju srbske družbe po besedah Trifunovića igrajo tudi mediji. "Del medijev z nacionalnimi frekvencami eksplicitno prikazuje prizore nasilja in gosti obsojene vojne zločince, kar je privedlo do tega, da so zločinci in kriminalci postali vzor otrokom. Učitelji in starši niso več avtoriteta, otroci nimajo sočutja, nimajo zavesti, da so storili kaj slabega," je povedal in dodal, da je v Srbiji v zadnjih letih močno prisotno medvrstniško nasilje, na katerega se niti šole niti starši niso ustrezno odzivali.

Srbija po njegovih ocenah plačuje visoko ceno tudi zaradi razširjenega odobravanja ruske agresije v Ukrajini, kar je posledica ruske propagande, ki jo širijo določeni mediji. "Nekaj očitno ni v redu z državo, družbo, njenimi vrednotami, če kot edini v Evropi podpiramo očitne ruske zločine v Ukrajini," je dejal.

Po njegovih besedah celo obstajajo podatki, da paravojaška skupina Wagner izvaja urjenja za srbske mladostnike. "To je nesprejemljivo, a za to v Srbiji ni še nihče odgovarjal," je ogorčen Trifunović.

srbija | Avtor:

Šlo je predaleč

"Vse to nas je privedlo v to veliko katastrofo in resno moramo razmisliti, kaj narediti in kako," je povedal strokovnjak. Prepričan je, da se lahko dogodki, kakršnim so bili v zadnjih dneh priča v Beogradu in Mladenovcu, ponovijo, in sicer "ne le v Srbiji, ampak v celotni regiji", kar že dokazujejo primeri v Bosni in Hercegovini. "Po dogodku v Beogradu so otroci iz celotne regije na družbenih omrežjih izražali podporo napadalcu. Vse je šlo predaleč in nismo pripravljeni na soočenje s tem. Očitno je, da so nam naši otroci napovedali vojno," je dejal.

Po ocenah Trifunovića bi morali šolske delavce in šolarje usposabljati, kako se odzivati na takšne dogodke, predvsem pa otroke učiti, kaj je dobro in kaj slabo, in da nasilje nikoli ni rešitev. "Kolegi z Inštituta za kriminološke in sociološke raziskave so izračunali, da vsak sedmi dijak v srednjih šolah v Srbiji trguje z drogo. Strokovnjaki s področja varnosti in izobraževanja smo že dlje časa opozarjali na težave, oblasti pa so vsa ta opozorila ignorirale," je dejal.

srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Treba je razmišljati, kako otroke odvrniti od nasilja

Najnovejše napovedane ukrepe, ki gredo v smeri okrepljenega policijskega nadzora in omejevanja dostopa do orožja, Trifunović ocenjuje za neustrezne, "saj so usmerjeni na posledice dogodkov, ne pa na njihove vzroke".

"Nihče ne razmišlja o tem, kako otroke odvrniti od nasilja. Vsi govorijo samo o orožju, češ da je orožje krivo. A nekdo mora pritisniti na sprožilec, da orožje postane nevarno," je ponazoril. "Povečani represivni ukrepi bodo samo povečali škodo, ki jo povzroči nasilje. To je dokazano," je dejal Trifunović.

Policija je v počitniški hiši napadalca iz Mladenovca našla več kosov strelnega orožja in strelivo, na njegovem domu pa tudi ročne bombe in avtomatsko puško. Zanj so odredili 48-urno pridržanje.

Preiskovalni sodnik je zaslišal tudi očeta 13-letnika, ki je moril v osnovni šoli v Beogradu. Sodnik je zanj odredil 30 dni pripora. Očetu očitajo hujše kršitve splošne varnosti. Grozi mu do 12 let zapora.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 01:29 06.maj 2023.

    "Očitno je, da so nam naši otroci napovedali vojno".......Ni to, ampak le posnemajo odrasle...V Ukrajini pol milijona mrtvih, Evropa pa organizira milijardno nabavo streliva...Kaj mislite, da je mladim vseeno, ker se jih očitno vzreja za topovsko meso ?!

  • Toma 21:07 05.maj 2023.

    Če jim je od malega dovoljeno vse, potem bodo tudi naprej počeli vse kar jim pade na neumnost. Včasih kamen v šipo, danes metek v bučo!

  • Kmodri 20:18 05.maj 2023.

    Fotr mladega psihopata nasprotuje, da je njegov sonček zaprt na psihiatriji! Celo več, hoče da ga prešolajo... V tem primeru bo edini učenec.. Oh, wait če bodo Srbi nadaljevali bodo imeli morilski razred