Svet
146 ogledov

Odprli najvišjo stavbo v Evropi

Najvišja stavba v Evropi
1/4
Reuters
V Londonu so odprli najvišjo stolpnico v Evropi. Po prvotnih načrtih bi jo morali odpreti že pred 12 leti.

V več kot 300 metrov visokem koničastem nebotičniku so pisarne, luksuzna stanovanja, restavracije, luksuzni hotel in galerija. Ima 72 nadstropij in nadaljnjih 15 nivojev, ki tvorijo konico stavbe poleg reke Temze, ki jo je zasnoval italijanski arhitekt Renzo Piano.

"Vertikalno mesto", kot so nebotičnih poimenovali, bo lahko gostil 12.000 ljudi. Pričakujejo, da bo postal ena največjih turističnih zanimivosti Londona.

Najvišja ne bo dolgo

Nebotičnik je v skupni lasti države Katar in Sellar Property Group, financirala pa jo je katarska narodna banka. Abdullah Al Thani Saoud, guverner banke, je dejal: "Stavba je najnovejša znamenitost Londona in vzor odpornosti in širitve mesta tudi v težkih gospodarskih časih. Je simbol vere Katarja in zavezanosti Londona tako danes kot v prihodnosti. Ponašamo se z dolgo dediščino. Prizadevanja za dolgoročne naložbe in izgradnjo v Veliki Britaniji ter stavba predstavljajo to tesno povezavo."

Z naslovom najvišje v Evropi se zgradba ne bo ponašala prav dolgo, saj se konec leta obeta dokončanje 27 metrov višje stolpnice v Rusiji, še poroča The Sun.

Komentarjev 4
  • VSK 16:24 05.julij 2012.

    ne... to je nova slovenščina (ni pravopisno pravilno če z veliko pišeš!) :Pdrugač je pa to slovenšćica... :P

  • VSK 16:22 05.julij 2012.

    pa kaj pol... sej uni u Londonu ne razumejo - pa ne bodo zamerl... :D

  • sash82 14:18 05.julij 2012.

    Pa je ta ko je ta članek prevajal sploh dokončal kako šolo?