Svet
3 ogledov

"Odstopil sem zaradi slovenske blokade pogajanj s Hrvaško"

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader načrtuje vrnitev v saborske klopi. (Foto: A Žurnal24 main
"To so pravljice," je nekdanji hrvaški premier Sanader komentiral navedbe analitika obveščevalne agencije Stratfor iz leta 2009, da naj bi z mesta premierja odstopil zaradi groženj mafije, da bo začela ubijati člane njegove družine. Rekel je, da je odstopil zaradi slovenske blokade pogajanj s Hrvaško.

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je za Jutarnji list zanikal navedbe na osnovi informacij iz WikiLeaksa, da naj bi leta 2009 odstopil zaradi groženj mafije. "To so pravljice. Najprej so poskušali z Angelo Merkel, zdaj pa to. Takih stvari v mednarodni politiki ni," je komentiral Sanader.

Na vprašanje, zakaj je odstopil, je rekel, da zaradi slovenske blokade pogajanj s Hrvaško.

Poročilo analitika Marka Papića iz zasebne ameriške obveščevalne agencije Stratfor z dne 17. septembra 2009 navaja, da je Sanader odstopil zaradi organiziranega kriminala. Pravzaprav naj bi bil takrat v teku posel s pristaniščem Ploče, kjer bi morali zgraditi terminal. Povezal se je z organiziranim kriminalom, kjer so mu rekli, naj izbere ali umik iz politike ali pa mu bodo začeli ubijati družinske člane, se glasi poročilo. Kot vir tednik Forum navaja tudi nekega švedskega predstavnika, tesno povezanega s švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom, ima pa tudi dobre zveze na Balkanu.

"Na Hrvaškem popolnoma vlada organizirani kriminal"

Analitik Papić v nadaljevanju e-pošte opozarja: "Govoril sem že (in zapisal v svoji analizi), da na Hrvaškem popolnoma vlada organizirani kriminal. Problem je, da so jugoslovanske državljanske vojne resno vplivale na celotno regijo in omogočajo vojnim dobičkarjem nadaljevanje svoje dejavnosti tudi po vojni. Tudi v Srbiji je organiziran kriminal, vendar ni tako močan kot na Hrvaškem, saj je umor (nekdanjega premierja Zorana, op. p.) Đinđića državo spodbudil k čiščenju večine elementov resnično močnega organiziranega kriminala." Sporočilo je označil za zaupno informacijo, ki ni primerna za objavo. "Vau, to je zanimiv material ... ta del okrog Sanaderja je prava norišnica (čeprav pričakovana)," mu je odvrnil prejemnik Eugene Chausovsky.

To sporočilo je pod skupnim imenom Organiziran kriminal v sredo objavil WikiLeaks v okviru petih milijonov e-sporočil zasebne obveščevalne agencije Stratfor. Analitik še trdi, da je švedski zunanji minister Bildt rinil Hrvaško, ki ji sicer ni naklonjen, v Evropsko unijo, da bi dobil novega zaveznika proti nemško-francoskem vodstvu EU.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 11:39 01.marec 2012.

    Tole poročilo zna biti pa tako za lase privlečeno, ker je očitno je zaradi dolžnosti informatorja , do svojih delodajalcev , nasul tu en navaden kup smeti in totalnih neresnic, ki jih lahko prodaš za zveličano resnico samo ubrisanim Amerikancem. ...prikaži večm. NIKOLI , NIKOLI in še enkrat NIKOLI , Hrvaška ne bo šla z katerokoli vlado proti Nemčiji , niti bo to uspelo Amerikancem, kaj šele nekemu levemu diplomatu.

  • Žurnalček 11:30 01.marec 2012.

    BK

  • tralala 11:20 01.marec 2012.

    "Govoril sem že (in zapisal v svoji analizi), da na Hrvaškem popolnoma vlada organizirani kriminal. Problem je, da so jugoslovanske državljanske vojne resno vplivale na celotno regijo in omogočajo vojnim dobičkarjem nadaljevanje svoje dejavnosti tudi po vojni. "Pri ...prikaži več nas celo naskakujejo najvišja politična mesta!!