Svet
18688 ogledov

Odstopil sredi novinarske, poglejte to presenečenje ministrice!

Marin Strmota
Sekretar je ocenil, da so ukrepi ministrstva nezadostna "folklora" in zapustil dogodek.

Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Marin Strmota (HDZ) je danes odstopil kar sredi novinarske konference, na kateri je ministrica Nada Murganić (HDZ) predstavila ukrepe za izboljšanje demografske slike države. Strmota je ocenil, da so ukrepi nezadostni ter zapustil dogodek.

Pritrdil komentarjem novinarjev

Ministrica Murganić je na novinarski konferenci po seji sveta vlade za demografsko revitalizacijo Hrvaške predstavila ukrepe, ki jih vlada namerava uveljaviti, da bi zaustavili negativne demografske trende. Med drugim naj bi podaljšali delovnik in dostopnost otroških vrtcev v različnih delih Hrvaške ter razširili možnosti za pridobitev otroškega dodatka.

Strmota je nato potrdil navedbe novinarjev, da so enake demografske ukrepe predstavili že novembra lani in je dejal, da gre za "veliko folkloro". Dodal je, da je v vladi 16 mesecev in da kot demograf meni, da predlagani ukrepi niso dovolj resni. Nato je pred kamerami povedal, da odstopa s položaja državnega sekretarja, "ker država izumira". Ocenil je tudi, da z neresnim pristopom, kot je bil danes predstavljen, ni mogoče izboljšati demografskega stanja, ki je najslabše v zgodovini države.

Hrvaški statistični urad je danes objavil, da je lani na Hrvaškem umrlo 17.614 ljudi več kot se jih je rodilo, kar je najvišji negativni naravni prirastek. Doslej je to veljalo za leto 2015, ko je umrlo 16.050 oseb več kot se jih je rodilo. Lani je bilo na Hrvaškem rojenih 36.647 otrok, umrlo pa je 54.261 prebivalcev.

Ministrica presenečena

Odločitev Strmote je presenetila ministrico Murganić, ki je novinarjem dejala, da ni vedela, da bo državni sekretar odstopil. Meni, da gre za "nepotrpežljivost mladega človeka in znanstvenika". Prepričana je, da bodo ukrepi, ki jih je danes predstavila, uspešni.

Novinarji so Murganićevo pred današnjim prihodom na sejo sveta na sedežu vlade prosili tudi za komentar medijskih ugibanj, da bo ena od članic vlade, ki bo morala odstopiti glede na domnevno rekonstrukcijo desnosredinske vlade. Ni želela odgovoriti, ali uživa zaupanje premierja Andreja Plenkovića, temveč je dejala, da je osredotočena na pomembne naloge, ki so pred njo glede revitalizacije države.

Hrvaška tablica Avto Hrvati vozijo "kante"

Zagrebški tednik Nacional je objavil, da namerava Plenković odstaviti podpredsednico vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić zaradi zapletov z izbiro svetovalcev pri vodenju postopka izredne uprave v koncernu Agrokor.

Vprašljivo zaupanje premierja

Nacional je tudi poročal, da bo Plenković v "paketu" odstavil tudi Murganićevo, ki je s svojimi izjavami v preteklosti škodila ugledu vlade. Med drugim je v primeru nasilja predsednika požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića nad soprogo nedavno ocenila, da je "to pač tako v zakonu". Bila je tudi v središču prednovoletne afere, ko so pakete iz skladov EU za najbolj ogrožene otroke razdelili v zasebnem vrtcu, ki ga vodi katoliška cerkev.

Plenković naj bi se zahvalil tudi ministru za zdravstvo Milanu Kujundžiću, še piše Nacional, ki se sklicuje na vire iz najožjega kroga predsednika hrvaške vlade.

dezurni@zuranl24.si

Komentarjev 13
  • jozicamurn 17:38 21.februar 2018.

    Prvič da slišim in vidim pogumno osebo, ki zanemari korupcijo/denar funkcije in odstopi iz tega legla lažnivcev ter ohrani obraz čist. Pohvale. Redko kdaj se vidi ta volja pri politikih in ministrih, da si želijo res nekaj narediti za svoje ...prikaži več državljane in ne samo spraševati "ali zgledajo lepo pred kamerami". Čestitke.

  • Franjo Erman 15:26 21.februar 2018.

    kot delavec ja , kot politik pa moraš povedati ravno tako, ker biti politik je javna in morala bi biti tudi častna funkcija in ne služba

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:22 21.februar 2018.

    S podaljšanjem delovnika hočejo zadržat ljudi? Ta je dobra. To je tak, ko se nihče nikoli ne postavi v vlogo navadnega državljana in potem delajo ravno kontra. Pamet je politike že zdavnaj zapustila. So pa zelo potrpežljivi pri mesečnem molzenju ...prikaži več davkoplačevalskega denarja, pri aktivnostih za korist slehernega državljana pa so kot lenivci.