Svet
6 ogledov

Ognjemeti, eksplozije in goreča vozila

V Sydneyju so pripravili največji ognjemet doslej.
1/26
Žurnal24 main
Vstop v novo leto so milijoni po vsem svetu pričakali na tradicionalnih zabavah na prostem, ki pa so jih ponekod zasenčili bombni napadi in poostreni varnostni ukrepi.

V treh bombnih eksplozijah na jugu Tajske je bilo ranjenih 27 ljudi, dva med njimi huje, v Bruslju pa so zaradi varnostnih ukrepov odpovedali tradicionalni ognjemet. Razočarani so bili tudi v Pakistanu, kjer je policija zaradi četrtkovega atentata na opozicijsko voditeljico Benazir Buto zaprla plaže in prepovedala praznovanja.


Najhujši nemiri v pariškem predmestju so bili leta 2005. © AFP

 
V Franciji zažigali vozila
Praznovanje novega leta so v Franciji so zasenčili novi izgredi mladostnikov, ki so na silvestrsko noč zažgali skoraj 400 vozil. Francoska policija - v pripravljenosti je bilo kakih 13.000 policistov je priprla približno 260 izgrednikov.

Prvi nazdravili na Božičnih otokih

Tako kot vedno doslej je novemu letu lahko najprej nazdravilo dobrih pet tisoč prebivalcev Božičnih otokov, atola v Tihem oceanu, ki leži v najbolj vzhodnem časovnem pasu. S pokanjem šampanjcev so jim sledili prebivalci Nove Zelandije, eden prvih vrhuncev silvestrskega dne po svetu pa je bil v avstralskem Sydneyju, kjer so za množice obiskovalcev pripravili največji ognjemet doslej. V slavnem pristanišču, ki mu kuliso dajeta opera in most, se je v pričakovanju vstopa v novo leto zbralo okoli milijon ljudi. Veličasten ognjemet je sestavljalo 100.000 raket, ki jih je nadzorovalo več kot deset računalnikov. Prireditev tako kot še marsikje po svetu mineva v znamenju strogih varnostnih ukrepov.

Šintoistični menihi so na Japonskem novo leto pričakali z molitvijo. © Reuters

V pripravljenosti zaradi pijanskih turistov
Kljub neobičajno nizkim temperaturam se je veliko množica zbrala tudi na praznovanju v Hongkongu, Pekingu, več mestih na Japonskem in drugod. V Hongkongu si je veličasten ognjemet ogledalo na tisoče ljudi, policija pa je še posebej pozorna na glasne turiste in izseljence, znane po "težkem" popivanju. Praznovanja na Japonskem so bila bolj "trezna", s tradicionalnim metanjem kovancev in molitvami v šintoitskih svetiščih po vsej državi, pa tudi pitjem toplega sakeja. V Maleziji so tokrat hkrati s slovesom od starega leta končali tudi praznovanja ob 50-letnici neodvisnosti.

Novo leto v znamenju smrti Butove
Na tisoče Pakistancev, ki so se veselili novoletnega praznovanja na plažah Arabskega morja, je bilo medtem razočaranih, saj je policija zaradi varnostnih groženj po četrtkovem atentatu na pakistansko opozicijsko voditeljico Benazir Buto zaprla plaže in prepovedalo praznovanja. V Bangkoku so medtem poostrili varnostne ukrepe, potem ko so bili v bombnih napadih 31. decembra 2006 ubiti trije ljudje. Policija je sicer kakšnim 10.000 zbranim zagotovila, da ni razloga za zaskrbljenost.

Kitajsko praznovanje je bilo v znamenju olimpijskih iger. © Reuters

Kitajska pričakala olimpijsko leto
Čeprav 1,3 milijarde Kitajcev nastop novega leta praznuje šele 7. februarja, je na Kitajskem, ki bo leta 2008 gostila olimpijske igre, predsednik Hu Jintao v tradicionalnem nagovoru ob koncu leta pozval k miru in napredku po vsem svetu. Praznovanje v Pekingu so tokrat pripravili organizatorji poletnih olimpijskih iger, prebivalci kitajske prestolnice in turisti pa so se ga kljub mrazu množično udeležili. Ob tem so lahko uživali v pogledu na pred velikim športnim dogodkom povsem prerojeno prestolnico.

Silvestrovanja na prostem so priredili tudi po vseh drugih svetovnih prestolnicah in večjih mestih. Zelo bučno je bilo v Berlinu, Parizu in Londonu, v Benetkah so se množično poljubljali , v New Yorku pa so veliki finale pričakali z odštevanjem in spuščanjem prenovljene časovne krogle . Ko so drugod po svetu že vsi obnemogli ali pa se prebujali v nov dan, so kot eni zadnjih nazdravljali še na Havajih.


Novo leto ponekod še daleč
Mnogi pa si z novim letom še niso preveč belili glave. Pravoslavni svet bo nastop novega leta v skladu s tradicijo in julijanskim koledarjem namreč praznoval šele štirinajstega. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.