Svet
5043 ogledov

Organizatorji Eurosonga z dvojko ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu

Volodimir Zelenski Epa
Vztrajali bomo pri pravilih, pravijo organizatorji.

Organizatorji Eurosonga niso odobrili prošnji ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je želel v finalni oddaji, ta bo v soboto, nagovoriti gledalce. Finale Eurosonga si ogleda okoli 200 milijonov ljudi. 

"Tekmovanje za pesem Evrovizije je mednarodna zabavna oddaja, zanjo veljajo stroga pravila in načela, ki so bila vzpostavljena od njegove ustanovitve. Eden od temeljev natečaja je nepolitična narava dogodka. "To pravilo prepoveduje možnost dajanja političnih ali podobnih izjav," je v izjavi zapisala Evropska radiodifuzna zveza (EBU).  

Kot je znano, je na lanskem tekmovanju zmagala rap skupina Kalush, ki so jo tudi zaradi vojne v Ukrajini podprli milijoni po sveto. Čeprav tekmovanja potekajo v državi, ki je leto prej zmagala pa bo letošnje tekmovanje zaradi konflikta v Ukrajini potekalo v britanskem Liverpoolu. Združeno kraljestvo je lani zasedlo drugo mesto.

Slovenska skupina Joker Out se je na včerajšnjem predtekmovanju uvrstila v finale s pesmijo Carpe Diem.

Odločitev organizatorje je naletela na številne kritike. Mnogi menijo, da bo morala Ukrajina dobiti priložnost, da spregovori proti ruski agresiji. Javni nastopi in govori ukrajinskega predsednika igrajo pomembno vlogo pri pridobivanju naklonjenosti javnosti in zagotavljanju podpore Zahoda.

Veliko polemik je povzročil že posnet nagovor ukrajinskega predsednika na italijanskem glasbenem tekmovanju Sanremo. Prevladale so ocene, da je bil nagovor Zelenskega preveč političen.

Komentarjev 23
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:17 13.maj 2023.

    Pravilna odločitev !

  • Idioti 21:45 12.maj 2023.

    SMRT UKRAJINI , SMRT VELIKI BRITANIJI IN NJENI DEKADENTNI ELITI , ki misli , da še zmeraj vlada svetu ! Putin mora samo zagroziti , da bo vse tuje orožje , ki ga bo zasegla Ruska vojska poslal nazaj po ...prikaži več zraku dobavitelju , pa bo takoj mir med temi anglosaksonci , katerih kralj je želel biti damski vložek svoji kurbi , ki je sedaj kraljica !

  • Jernej65 16:36 12.maj 2023.

    Prav je, da se na takšni prireditvi ne dopušča političnih govorov. Takšna prireditev ni namenjena temu.