Svet
11 ogledov

"Osvobodite Libijo Nata"

polkovnik Moamer Gadafi EPA
Libijski voditelj je v nagovoru libijsko ljudstvo pozval, naj "osvobodijo Libijo" Nata in izdajalcev. Strateško pomembna Zavija v rokah upornikov.

Moamer Gadafi je javnost nagovoril dan za tem, ko so uporniki zavzeli mesto Zavija, ki je ključnega pomena za prestolnico. Tripoli namreč preko Zavije iz Tunizije prejema zaloge hrane.

Gadafijevo sporočilo – javil se je preko telefona – je prenašala državna televizija. Gre za prvi nagovor javnosti od začetka zadnje ofenzive upornikov. "Premaknite se naprej, dvignite orožje, pojdite centimeter za centimetrom v boj za osvoboditev Libije izdajalcev in Nata," je ljudstvu naročil polkovnik Gadafi. "Pripravite se na boj. Kri mučenikov je gorivo za bojišče."

Z osvojitvijo Zavije so uporniki po dolgem času v močnem položaju in napovedujejo naskok na prestolnico, ki je trdno v rokah Gadafija. Uporniki imajo vseskozi pomoč Natovega letalstva, ki naj bi pomagalo pri zaščiti civilistov pred Gadafijevimi silami.

Gadafiju zveste sile naj bi sicer še vedno imele nadzor na naftno rafinerijo na severnem obrobju Zavije. Gre za strateško pomembno tarčo, saj je edina še delujoča rafinerija na zahodu države in pomemben vir goriva za Gadafijeve sile.

Sestanek obeh strani?

V Džerbi naj bi se včeraj pozno popoldne sešli predstavniki Gadafijevega režima in upornikov. Neimenovani vir je za Reuters potrdil, da je do sestanka prišlo, medtem ko so iz Gadafijevega tabora novico zanikali. "Novica je popolnoma napačna in je del medijske vojne proti nam. Cilj tega je zmesti nas, zlomiti naš duh in omajati našo moralo," je dejal Moussa Ibrahim. "Vodja je tukaj, v Libiji, bori se za svobodo našega naroda. Libije ne bo zapustil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.