Svet
9 ogledov

Papež ni sodeloval z diktatorji

Papež Frančišek EPA
Vatikan je zanikal, da bi novoizvoljeni papež Frančišek sodeloval z vojaško hunto, ki je v Argentini vladala od leta 1976 do 1983.

"Proti papežu ni bila nikoli vložena resna, utemeljena obtožba," je dejal predstavnik vatikanske cerkve Federico Lombardi in dodal, da so obrekovanja namenjena zgolj očrnitvi cerkve.

Jorge Bergoglio, zdaj papež Frančišek, je bil vodja argentinskih jezuitov času, ko je Argentini vladala vojaška hunta. Obtožujejo ga, da naj bi zaradi teoloških razlik dva jezuitska duhovnika izločili iz jezuitskega reda in jih tako prepustili vojaški hunti, ki jih je zaradi nasprotovanja režimu in delom z revnimi prebivalci, mučila v zaporu.

Bergoglia: Za zaščito sem storil vse

Bergoglia so obtožili, da ni storil nič za njuno zaščito. Duhovnika so sicer po petih mesecih izpustili, potem ko so ju iz helikopterja odvrgli omamljena, na pol slečena in z zavezanimi očmi. Sestra enega od takrat zaprtih duhovnikov Graciela Yoria je zanikala besede papeža, da je bil pri 40 letih še premalo vpliven, da bi ju zaščitil, čeprav je Bergoglio v svoji knjigi (Jezuit) pojasnil, da je naredil vse kar je bilo v njegovi moči.

Argentinski raziskovalni novinar Horacio Verbitsky, ki je pogosto kritiziral kardinala Bergoglia glede socialne politike, je v svoji knjigi (Tišina) zapisal, da je Bergoglio omenjena duhovnika Francisca Jalicsa in Orlanda Yoria iz svojih vrst izključil, ker nista upoštevala ukaza, da ne smeta več obiskovati predelov mest, v katerih živijo revni prebivalci. Yorio, ki je Bergoglia obtožil, da ju je prepustil diktaturi, je že umrl.

Bergoglia bremeni še ena obtožba iz časa diktature v Argentini. Leta 1977 naj ne bi skušal pomagati najti dojenčka ženske, ki je bila posiljena in ubita. Dojenčka naj bi na skrivaj poslali v posvojitev. Leta 2010 je sedanji papež v zaslišanju dejal, da do konca vladavine hunte sploh ni vedel za ugrabitve otrok.

Nikomur ni obrnil hrbta

Sodelovanje papeža Frančiška z vojaško hunto je odločno zanikal tudi Adolfo Perez Esquivel, ki si je za svoja prizadevanja za človekove pravice med diktaturo prislužil Nobelovo nagrado za mir. "Resnica je, da ni sodeloval z diktaturo, čeprav nekateri škofi niso storili nič, da bi zaščitili človekove pravice. Ni prav, da ga imajo za sostorilca. Bergoglio nikoli nikomur ni obrnil hrbta," zatrjuje Perez Esquivel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.