Svet
17919 ogledov

Papež presenetil z izjavo o Ukrajini

papež Frančišek
Papež Frančišek je v intervjuju za katoliško revijo ocenil, da je morda bila vojna v Ukrajini izzvana.

Papež Frančišek je znova izrazil kritike do Rusije zaradi vojnih aktivnosti v Ukrajini, rekoč da ruske sile ravnajo okrutno. Ob tem je pohvalil "pogumne" Ukrajince, ki se borijo za preživetje. V intervjuju z uredniki jezuitskih medijev iz prejšnjega mesca, ki je bil objavljen danes, je papež dejal, da situacija ni črno-bela in da je bila vojna "morda na nek način izzvana".

''Poleg obsodbe srditosti in okrutnosti ruskih vojakov ne smemo pozabiti na resnične težave, če želimo, da jih rešimo," je dejal Frančišek, ki je označil orožarsko industrijo kot razlog za spodbujanje vojne.

"Res je tudi, da so Rusi mislili, da bo vsega konec v enem tednu. A so se zmotili. Naleteli so na pogumne ljudi, na ljudi, ki se borijo za preživetje in ki imajo borbeno zgodovino," je dejal v pogovoru, ki ga je objavila jezuitska revija La Civiltà Cattolica.

"Ganljivo je videti takšno junaštvo. Rad bi poudaril junaštvo ukrajinskega ljudstva. Pred našimi očmi je kontekst svetovne vojne, globalnih interesov, prodaje orožja in geopolitičnega prisvajanja, ki se bojuje z junaškim ljudstvom," je ocenil papež Frančišek.

Papež Frančišek: ''Ne vidimo celotne drame''

Izdal je še, da se je nekaj mesecev pred invazijo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je izrazil zaskrbljenost, da Nato "laja pred vrati Rusije" na način, ki bi lahko vodil do vojnega spopada.

Frančišek je v intervjuju ocenil, da nekatera dejstva ostajajo nepoznana. ''Ne vidimo celotne drame, ki se odvija v ozadju te vojne, ki je bila morda nekako izzvana ali pa ni bila preprečena,'' je izpostavil in dodal, da to ne pomeni, da zagovarja Putinova dejanja. "Bilo bi poenostavljeno in napačno reči kaj takega," je zavrnil namigovanja o proruski drži.

Obsodil je tudi uporabo sirskih in čečenskih plačancev na bojiščih.

Obenem je izrazil željo po srečanju z ruskim pravoslavnim poglavarjem Kirilom, močnim Putinovim podpornikom, na medverskem septembrskem dogodku v Kazahstanu. Voditelja bi se morala srečati že v tem mesecu v Jeruzalemu, a je bilo potovanje odpovedano zaradi vojne v Ukrajini. Papež je sicer prejšnji mesec dejal, da Kiril ne sme postati "Putinov oltarni deček", kar je povzročilo protest Ruske pravoslavne cerkve.

Frančišek je v pogovoru z jezuiti še izdal, da je Kirilu med marčevskim videoklicem povedal: "Brat, mi nismo duhovniki države, mi smo pastirji ljudstva", poroča Reuters.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 25
  • Avatar Leon
    Leon 19:37 14.junij 2022.

    ''Poleg obsodbe srditosti in okrutnosti ruskih vojakov ne smemo pozabiti na resnične težave, če želimo, da jih rešimo," je dejal Frančišek, ki je označil orožarsko industrijo kot razlog za spodbujanje vojne....... Vojna 91 za Slovenijo je imela iste botre kot Ukrajina .

  • mph2 19:10 14.junij 2022.

    Kaj je presenetil? Točno to je povedal kar je ravno resnica. NATO kriminalci so največja nevarnost svetovnemu miru že 50 in več let, kar so odkrili kakšen biznis je vojna.

  • Primorec 18:54 14.junij 2022.

    Naj obvescena služba na svetu že ve, kaj govori.