Svet
22 ogledov

Papež s seboj na letalo za Vatikan vzel 12 muslimanskih beguncev

Papež na otoku Lezbos obiskal begunce
1/12
EPA
Papež Frančišek je obiskal grški otok Lezbos. Tam ujetim beguncem je zagotovil, da niso sami, svet pa je pozval, naj se na migrantsko krizo odzove s človečnostjo. Papež bo po obisku na Lezbosu s sabo odpeljal 12 muslimanskih beguncev, od tega šest otrok, so sporočili iz Vatikana.

"Niste sami ... ne izgubite upanja," je 79-letni argentinski papež sporočil beguncem ob obisku centra za begunce Moria, na katerem sta ga spremljala tudi pravoslavni atenski nadškof Hieronim II. in carigrajski patriarh Bartolomej I.

"Prišli smo, da bi pozornost sveta usmerili na to hudo humanitarno krizo in pozvali k njeni razrešitvi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Frančišek.

Trije verski voditelji so podpisali skupno deklaracijo, ki mednarodno skupnost poziva k pogumnemu odzivu na to humanitarno krizo in njene temeljne vzroke skozi diplomatske, politične in dobrodelne pobude.

Obisk begunskega centra je bil sicer zelo čustven. Papež je tam pozdravil mladoletne begunce, ki so v Evropo pribežali sami, govoril je z ženskami in malimi otroki, ki so mu poklonili svoje risbe.

Papežu: Ti si naše upanja

Neki moški je v solzah pokleknil pred papeža in ga prosil blagoslova. Druga ženska se je izmuznila varnostnikom in prav tako zajokala, ko se je papež ustavil in jo poslušal.

Drugi migranti v Morii, ki se papežu niso mogli približati, so dogajanje pospremili z vzkliki in žvižgi. Številni so dvignili plakate, s katerimi so sporočali: "Hočemo svobodo," in: "Ti si naše upanje."

Papež je ob kakih 250 prosilcih za azil v Morii tudi obedoval, nato pa so se vsi trije verski voditelji odpravili v pristanišče na otoku. Tam so se srečali z lokalnimi prebivalci in se spomnili migrantov, ki so umrli na tvegani poti čez morje.

V kratkem nagovoru je Frančišek poudaril, da zidovi niso odgovor na migrantsko krizo. Namesto tega bi se morali po njegovem prepričanju boriti proti trgovanju z orožje, tihotapljenju in "pogosto skritim mahinacijam, povezanih s tem".

Frančišek, Hieronim in Bartolomej so nato vsak posebej molili in v morje vrgli vence. "Naj spoznamo ... da smo skupaj, kot ena človeška družina, vsi migranti," je v svoji molitvi dejal Frančišek.

Vatikan bo prevzel skrb za begunce

Od začetka leta je v Sredozemskem morju umrlo ali izginilo najmanj 732 migrantov, od tega 375 na poti med Turčijo in Grčijo, je v petek sporočila Mednarodna organizacija za migracije.
Ob prihodu na Lezbos je Frančiška pozdravil tudi grški premier Aleksis Cipras, s katerim je poglavar Rimskokatoliške cerkve razpravljal o potrebi po evropskem in mednarodnem ukrepanju. Pohvalil je tudi grška prizadevanja v migrantski krizi "kljub velikim ekonomskim pritiskom", so sporočili iz Vatikana.

Papež bo sicer po koncu obiska z Lezbosa s sabo v Vatikan odpeljal 12 sirskih beguncev, so potrdili v Vatikanu. Med izbranimi je šest otrok.

"Vsi člani treh družin so muslimani. Dve družini prihajata iz Damaska, ena pa iz Deir Azorja. Njihove domove so bombardirali," navaja izjava.

Vatikan bo prevzel skrb za begunce, ki jih bo sprva gostila Skupnost sv. Egidija, katoliška nevladna organizacija.

Komentarjev 3
  • maresem2 10:51 17.april 2016.

    Kreten!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:07 16.april 2016.

    Šest otrok? Najbrž sami fantki!

  • dragec 17:21 16.april 2016.

    Koliko bi jih vzela SLO katoliška cerkev???