Svet
15381 ogledov

Pekel v Bahmutu, Rusi bodo porušili vse stavbe

Obstreljevanje Bahmuta Twitter
Bahmut gori, iz gorečih stavb se vije dim. Eksplozije so nenehne, z vseh strani grmi topništvo. Ukrajinski in ruski droni krožijo po nebu, iščejo tarče in odmetavajo bombe.

Zdi se, da nameravajo Rusi porušiti toliko zgradb, da se Ukrajinci ne bodo imeli več kam skriti in streljati nazaj na ruske enote.
V Bahmutu, ki ga za zdaj še držijo v svojih rokah ukrajinske vojaške sile poteka neusmiljen bolj. Kaj se bo zgodilo, če opustošeno mesto pade in ga zasedejo Rusi?

Vladimir Solovjev Video Svet Srhljivo sporočilo Evropi: "Trepetajte, pankrti!"

Odgovore so iskali pri New York Times, kjer navajajo, da je mesto Bahmut, ki je opustošeno, Rusija pa ga napada s svojimi "najbolj pripravljenimi enotami" povezano s povečevanjem obrambne sposobnosti enot na prvi črti.

Ukrajina T-80 tank Svet Evropa pripravlja novo veliko finančno injekcijo za Ukrajino

Norčevanje iz Ukrajincev

Rusija je ofenzivo na mesto Bahmut začela že avgusta lani. Boji od takrat redko pojenjajo. Čeprav je Ukrajina vzpostavila močno obrambo, so ruske sile v zadnjih tednih dosegle uspehe. Rusom je uspelo ogroziti kritične ceste okoli mesta. Te ceste so ključne za oskrbo vojakov, a tudi za umik, če bo treba, piše New York Times.

Poveljniki pravijo, da so ruske čete za zdaj nekoliko potisnili nazaj in tako zmanjšali grožnjo topniškega ognja na glavni cesti, ki poteka jugozahodno od mesta. Ukrajinski poveljniki pravijo, da se bodo borili do zadnjega moža, s ciljem, da nasprotnika zadržijo, kolikor lahko in mu povzročijo čim več izgub. Tudi, če na koncu ne bodo mogli zadržati mesta.

Vladimir Putin Vojna Svet Panika v Kremlju. Putin trdi, da so Ukrajinci napadli rusko ozemlje.

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj Wagnerjevih najemniških sil, ki so pomagale pri napadih Rusije na Bakhmut, je v petek objavil videoposnetek, v katerem se norčuje iz Ukrajincev. Trdi, da imajo le še eno pot za pobeg, zato poziva predsednika Volodimirja Zelenskega, naj ukaže umik.

"Klešče se zapirajo," je rekel Prigožin. Ni prvič, da je Prigožin dajal obetavne izjave, od katerih so se številne izkazale za lažne. Toda negotovost ukrajinskega nadzora nad Bahmutom je očitna že tedne. V petek je poveljnik enote brezpilotnih letal dejal, da so njegove vojake umaknili. Ni bilo jasno, ali je šlo za počitek po napornih bitkah ali kaj drugega. Več podrobnosti ni navedel.

Padec Bahmuta bi prinesel dobrodošlo simbolično zmago ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ko so ruske sile sredi januarja zavzele Soledar, je bil to prvi teritorialni napredek v Donbasu po mesecih. Od takrat je minilo šest tednov, tako, da bi zavzetje Bahmuta za Ruse pomenil zaključek drugega koraka operacije. Poleg tega je Bahmut izjemno pomemben za ruskega oligarha Jevgenija Prigožina, ustanovitelja skupine Wagner, ki je večkrat kritiziral rusko obrambno ministrstvo. Njegovi Wagnerjevci, med katerimi so bili številni nekdanji ujetniki, so utrpeli velike izgube v hudih bojih v okopih, ki so spominjali na prvo svetovno vojno.

Boj do zadnjega moža?

Kakšno ceno je Ukrajina pripravljena plačati? Očitno zelo veliko. Bitka pri Bahmutu je najdaljši in najbolj vztrajen ruski napad v vojni. Obe strani sta utrpeli velike izgube. Nobena stran sicer ne razkriva svojih izgub, a ukrajinski poveljniki trdijo, da ubijejo kar 800 Rusov na dan. Ukrajinski zdravniki na fronti pravijo, da vsak dan oskrbijo na desetine lastnih ranjenih vojakov, kar kaže na veliko intenzivnost spopadov.

Kljub temu, da je na vrhuncu bitke Ukrajina izgubila na stotine vojakov, pa je polkovnik Serhiy Cherevaty, tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega poveljstva, dejal, da je Ukrajina z zadrževanjem ruske vojske uspela resno poslabšati sovražnikove bojne zmogljivosti, s čimer je utrla pot za uspešno protiofenzivo, ki se je zgodila jeseni.

Sergej Lavrov Bahmut pred padcem Svet Video: Dvorana G20 se je v glavo režala Rusu

Največje tveganje za ukrajinske sile je možnost, da bodo obkoljene in prisiljene v predajo ali uničenje. Še bolj neposredno tveganje je, da bo Rusija onemogočila oskrbo ukrajinskih vojakov okoli Bahmuta.

Komentarjev 40
  • Kmodri 23:54 05.marec 2023.

    Kaj bo šele, ko bo Moskva zravna s tlem!

  • Idioti 20:32 05.marec 2023.

    4miljarde ljudi se gospodarsko povezuje ,lastniki surovin in energentov, kar pomeni, da dolar ne bo placilno sredstvo, vi pa jokate nad usodo ene vasi po enu Bahmut . Dolar in evro sta odjebala

  • Idioti 20:18 05.marec 2023.

    Piskaralam od novinarjev predlagam ,da tocenje krokodiljih solz prisparajo za Kiev ki ga bomo rusili enako kot vse do sedaj in vse naprej, dokler nacisticni zveri ne odsekamo glave .Vam to mogoce ni jasno,bagra placancev Zahoda