Svet
31 ogledov

Peking: v javnih straniščih le dve muhi

muha muhe Shutterstock
Pekinške mestne oblasti so se podale v boj za boljšo higieno v javnih straniščih. V skladu z novimi smernicami v njih med drugim ne smeta biti več kot dve muhi. Obisk javnega stranišča je na Kitajskem namreč zelo neprijetna izkušnja in turisti se tja zatečejo le v nujnih primerih.

Novi predpisi izpod peresa pekinške mestne administracije postavljajo nove standarde vonja, čiščenja, praznjenja košev (na Kitajskem uporabljenega papirja namreč ne mečejo v straniščni odtok), opreme toaletnih prostorov in usposabljanja osebja, poroča BBC. V njih med drugim ne smeta biti več kot dve muhi, je pa neimenovani uradni vir povedal, da gre le za pomoč pri nadzorovanju. Ni jasno, če smernice predvidevajo tudi kršenje pravil.

Pod drobnogledom se bodo znašli predvsem prostori v mestnem središču in okolici turističnih znamenitosti, napovedujejo, a ne bodo pozabili niti na tiste na železniških postajah, v parkih, bolnišnicah in nakupovalnih središčih. Vendar v komentarju časnika Peking News dvomijo, da bo prestolnici uspelo nove standarde uveljavljaviti tudi v praksi. Predlagajo, naj raje prebivalce naučijo, kako se na stranišču obnašati.

"Kitajska javna stranišča prej zavohaš, kot vidiš. Na stranišče grem le v najnujnejših primerih," je zapisal dopisnik BBC Michael Bristow. "Občasno po tleh povlečejo z umazano sivo krpo, a brez bistvenega učinka. Toaletni papir in milo sta bolj izjema kot pravilo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.