Svet
1483 ogledov

V nesreči umrli trije piloti, tudi "mega" as

letalska nesreča L-39 Telegram Posledice letalske nesreče.
V trčenju sta bili udeleženi dve letali.

V trčenju dveh letal na severu Ukrajine so umrli trije vojaški piloti, je v soboto sporočila ukrajinska vojska, ki je nesrečo označila za grozljivo. Gre za udarec za ukrajinske zračne sile, ki si prizadeva zagotoviti napredne lovce F-16, da bi okrepila svojo protiofenzivo.

Trčenje se je zgodilo v severni regiji Žitomir, v njem pa sta bila udeleženi dve letali L-39, namenjeni urjenju za boj, so sporočili in dodali, da preiskava še poteka.

"Izrekamo sožalje družinam žrtev. To je vse nas boleča in nepopravljiva izguba," so zapisale ukrajinske zračne sile.

Enega od pilotov, ki so umrli, je tiskovni predstavnik sil Jurij Ignat označil za mladega vojaka z "mega znanjem in mega talentom". "Major Andrij Pilščikov je posvetil svoje kratko, a svetlo življenje bojnemu letalstvu," je dejal in dodal, da je sanjal o letalih F-16 na ukrajinskem nebu.

Ukrajina že dlje časa zahodne države poziva k dobavi bojnih letal F-16. Prejšnji teden so ZDA odobrile prenos nizozemskih in danskih letal F-16 v Ukrajino. Nizozemska jih bo Ukrajini po besedah Zelenskega dobavila 42, Danska pa 19. V četrtek je dobavo F-16 Ukrajini naznanila tudi Norveška.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar pantani
    pantani 11:20 28.avgust 2023.

    Ve se,da se v 6. mesecih pač ne da naučiti leteti z avionom,kje so še potem razni manevri,lupingi...!!! Naj se že 1x sprijaznijo,če zahod zapre pipo,ukrainci ne obstajajo več oz. bo samo še pašaluk okoli Kijeva!!!

  • Ender3 13:53 27.avgust 2023.

    Itak, da je Putin kriv. Kje je @jernejček da potrdi, da je morilec..?

  • leonardo 11:11 27.avgust 2023.

    In kaj bom rekel za našega prvega moža, ki podpira pobijanje v Ukrajini? Ti PPB. In kar se naslednjih volitev tiče. Prvič, zadnjič in nikoli več! Volil bom tiste / in delal veliko reklamo zanje/, ki se bodo javno opredelili ...prikaži veči za nasprotovanje podpore in pobijanja ljudi v Ukrajini. In vsekakor, ki ne bodo ploskali Zelenskemu!