Svet
16488 ogledov

Tako so pokončali ruskega pilota

Kamov Ka-50 helikopter Epa Helikopter Ka-50.
Teče že 544. dan vojne v Ukrajini. Vse več žrtev na obeh straneh.

Fronta v Ukrajini je že nekaj tednov precej statična. Manjši premiki obeh sprtih strani pretirano ne spreminjajo razmer na bojišču, kjer se bije vojna izčrpavanja.

Branilci so v najbolj neenakopravnem položaju v bitki za nadzor nad zračnim prostorom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prav s tem namenom v nedeljo obiskal Nizozemsko, kjer se je dogovoril za prevzem lovskih letal F-16.

Ukrajincem, po besedah zahodnih analitikov, primanjkuje tudi protiletalske obrambe. Kljub temu se pogosto zgodi, da sestrelijo različna ruska zračna plovila. Enega zadnjih primerov je ujel objektiv.

Spodnji posnetek razkriva izstrelitev rakete iz švedskega sistema RBS-70, ki ga uporabljajo branilci. Pripadniki ukrajinske 47. brigade so opazili ruski jurišni helikopter Ka-50 in ga sestrelili.

Na posnetku sprva ni moč opaziti plovila, viden pa je trenutek eksplozije. Ob koncu videa, posnetega blizu kraja Novoprokopivka v regiji Zaporožje, se zasliši veselje ukrajinske enote, potem ko je uvidela, da je sklatila sovražnika.

Oborožitev helikopterja Ka-50 (Kamov-50) sestoji iz 30-mm topa Šipunov 2A42 z magazinoma oklepno-prebojnih in eksplozivnih granat, poleg tega pa ima helikopter še štiri obese za namestitev različnih orožij.

Zaradi najmanjše možne mase in velikosti, in s tem največje hitrosti in okretnosti, helikopter Ka-50 upravlja le en pilot, kar je med takšnimi zrakoplovi edinstveno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 103
  • 515b8e52bfc9c974c8421f6b74ddc80d98b3412a 20:23 21.avgust 2023.

    Sem gledal video od Guardian, ki je ukrajinsko usmerjen casopis. Iz bunkerja na fronti imajo pogovor z ukrajinskim vojakom. Ta med govorom omeni svojo 4 letno hcerko in nekaj trenutkov kasneje plane v jok. Najbrz je v vojski, ker v ...prikaži večv tovarni so place 150 dolarjev in v vojski placujejo 3500 na mesec. Ker je navaden vojak na fronti najbrz dobro ve, da so mu dnevi steti. Nic drugace ni na ruski strani. Vojaki imajo otroke, sestre, brate, starse, prijatelje...za mnoge je danes zadnji dan...slava vsem

  • leonardo 15:50 21.avgust 2023.

    Pokončali pilota. Novinar, dosegel si dno. Vsako življenje je nekomu blizu pa naj bo na tej ali drugi strani. Sram naj te bo!!!!! Upam, da bo tudi tebe nekdo pokončal!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:48 21.avgust 2023.

    Ta vojna se mora končati!!!! Naj se najde junak, ki bo eliminiral Putina!

Sorodne novice