Svet
1850 ogledov

Pirc Musar: Voditi bi morali samo eno vojno

Nataša Pirc Musar Profimedia
Slovenska predsednica na srečanju voditeljev podnebne konference Združenih narodov.

Svetovni voditelji bi morali trenutno voditi samo eno vojno, in to je proti podnebni krizi, je v nagovoru udeležencem osrednjega plenarnega zasedanja voditeljev na podnebni konferenci ZN sporočila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Napovedala je, da bo Slovenija v sklad za odzivanje na izgube in škodo prispevala 1,5 milijona evrov.

Pirc Musar je spomnila na katastrofalne posledice podnebnih sprememb, ki jih je Slovenija občutila lansko in letošnje poletje - ne eni strani katastrofalne požare, na drugi pa poplave, ki so prizadele tretjino države. Kot je dodala, so ekstremni in hitro spreminjajoči se vremenski vzorci povsod opozorilni klic, da se čas za blaženje izteka, in opozorilo, da je potrebno veliko bolj prožno prilagajanje za ohranitev nove normalnosti.

"Narava je naš največji zaveznik"

Za ohranitev globalnega segrevanja v okviru cilja 1,5 stopinje Celzija se moramo po besedah Pirc Musar najprej dogovoriti o postopnem opuščanju fosilnih goriv in subvencij za fosilna goriva. "Če se bo proizvodnja premoga povečevala do leta 2030 ter proizvodnja plina in nafte do leta 2050, nimamo nobene možnosti, da bi dosegli ta cilj," je poudarila.

Postopno opuščanje fosilnih goriv mora iti po njenem z roko v roki s potrojitvijo naših zmogljivosti obnovljive energije in podvojitvijo energijske učinkovitosti.

Pri razvoju prožnih in trajnostnih prilagoditvenih ukrepov pa moramo v največji možni meri prizadevati za rešitve, ki temeljijo na naravi. "Narava je naš največji zaveznik v boju proti podnebnim spremembam. Tega nikar ne pozabimo," je dodala.

O podnebni pravičnosti

V luči bližajoče obeležitve 75. obletnice splošne deklaracije človekovih pravic je predsednica opozorila, da nastaja nov sklop človekovih pravic, ki je "posledica podnebnih sprememb in našega nepremišljenega odnosa do narave". Med temi je omenila pravice do čistega in zdravega okolja, do vode in čistega zraka.

"Tu je še podnebna pravičnost, ki je in mora biti nujna obveza - s tem bi se strinjale številne države. Zeleni prehod mora vključevati najbolj ranljive med nami. Moja država je pripravljena prispevati," je poudarila in ob tem poleg prispevka Slovenije v višini 1,5 milijona evrov v sklad za odzivanje na izgube in škodo napovedala tudi zavezo, da bo država precej povečala prispevek tudi v zeleni podnebni sklad.ž

Poziv k ukrepanju

Predsednica je opozorila tudi na dejstvo, da je na svetu vse preveč oboroženih spopadov, ki predstavljajo "pogosto spregledano resno oviro" za doseg napredka pri omilitvi podnebne krize. "Te vojne so pogubne predvsem za prizadete ljudi, pa tudi za njihovo okolje in ekosisteme. V Gazi je danes uničujoča humanitarna in ekološka katastrofa, prav tako v Ukrajini. Enako velja za vse druge konflikte po svetu," je izpostavila in dodala, da vsak konflikt terja svoj davek ne le za civiliste, temveč tudi resno ogroža njihovo okolje.

V luči tega se je zavezala za to, da bi morali svetovni voditelji voditi samo eno vojno, ki je resnično smiselna. "To je vojna proti podnebni krizi, izgubi biotske raznovrstnosti in onesnaževanju okolja," je poudarila. Ob tem je pozvala k ukrepanju in prenehanju prelaganja obveznosti na prihodnje generacije. "Je to pošteno? Je to odgovorno? Vsi poznamo odgovor," je sklenila.

Nataša Pirc Musar Slovenija Predsednica Pirc Musar razrešila sodelavko, to je razlog Evropsko sodišče za človekove pravice poseben primer Svet Šest mladih toži 32 držav, tudi Slovenijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • jezero 07:43 04.december 2023.

    Zmagala samo zato, ker je bil nasprotnik janševec! V tem primeru bi zmagal vsak! Tajkuni sicer ne zmagujejo!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:49 03.december 2023.

    Najbolj nesposobna Presednica Države ! Niti tega ne ve, da se Planet Zemlja spreminja že na bilijone let, se krči, razteza, uničuje in rojeva novo ero. Zemlja je živ planet in tole nakladanje tržne niše za nove milijonarje je fake ...prikaži več news. Raje prepovejte rojevanje otrok. Ena žena en otrok in konec-sterilizacija.Pa se bo Planet sam obnovil.

  • LukaMB 00:31 03.december 2023.

    Ne vem zakaj dajete to debelo kozo nastavljeno s strani CIA in demokratov preko ameriških medijskih hiš na pozicijo predsednice zarukane Slovenije in njenih volivcev pod rubriko Svet. Edino kar ima ona po svetu so davčne oaze njenega moža in ...prikaži več korupcija. Bananistan Slovenija in kakšno debelo kozo imamo za predsednico, to je obup.