Svet
641 ogledov

Pjongjanški čas je preteklost

ura polnoč
Severna Koreja je po zgodovinskem srečanju z Južno Korejo spremenila časovni pas.

V Severni Koreji so danes premaknili urne kazalce za pol ure naprej in se tako uskladili z južnokorejskim časom, poroča severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Uskladitev časovnih pasov je po navedbah severnokorejske agencije, ki jo povzema francoska AFP, prvi praktični ukrep po srečanju severnokorejskega voditelja Kim Jong-una z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom pred tednom dni. Severna Koreja je tako po novem v istem časovnem pasu kot Južna Koreja in Japonska ter tako trenutno sedem ur pred srednjeevropskim časom.

Srečanje korejskih voditeljev | Avtor: Epa Epa

Uskladitev časovnih pasov je predlagal Kim na pogovorih v Hiši miru na južni strani črte prekinitve ognja med Korejama iz leta 1953. "Žalostno je videti, da na steni Hiše miru visita dve uri, ena za seulski čas in druga za pjongjanški," naj bi na srečanju dejal severnokorejski voditelj.

Na srečanju sta se voditelja več kot pol stoletja ločenih držav zavzela za okrepitev sodelovanja. Dogovorila sta se tudi, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirali srečanje ločenih družin.

Severna Koreja je svoj časovni pas uvedla avgusta 2015, ko je urne kazalce premaknila za 30 minut nazaj. Nov časovni pas je severnokorejski režim poimenoval pjongjanški čas.

Srečanje korejskih voditeljev Korejski polotok Svet Zgodovinsko srečanje korejskih voditeljev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.