Svet
3833 ogledov

Plovilo na poti na Mars naletelo na tehnične težave

Izstrelitev plovila ZDA Nasa
Plovilo, ki je danes proti Marsu poneslo rover Perseverance, je naletelo na tehnične težave in deluje v t. i. varnem načinu, ko delujejo le nujni sistemi, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Stanja sicer ne ocenjujejo kot pretirano zaskrbljujočega in pričakujejo vrnitev v normalno delovanje.

Vstopilo v varni način

"Podatki kažejo, da je plovilo vstopilo v stanje, znano kot varni način, najverjetneje ker je bil del plovila hladnejši od pričakovanj, medtem ko je bil v senci Zemlje," je sporočila Nasa. Plovilo je sicer medtem že zapustilo senco in temperature so znova normalne.

Ko plovilo vstopi v varni način, zapre vse razen nujnih sistemov, dokler ne prejme novih navodil. "Trenutno misija Mars 2020 zaključuje popolno oceno stanja plovila in si prizadeva za vrnitev plovila v nominalno konfiguracijo za pot na Mars," je dodala Nasa.

Na Marsu bo pristal februarja 2021

Plovilo je imelo sicer težave tudi pri vzpostavitvi komunikacij s svojim nadzornim centrom v Pasadeni v Kaliforniji. Misija je poslala svoj prvi signal že nekaj po deveti uri po lokalnem času, telemetrijo - posredovanje podrobnejših podatkov - pa je vzpostavilo več kot dve uri pozneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasa je rover Perseverance oziroma Vztrajnost, ki bo na Marsu predvidoma pristal februarja prihodnje leto, izstrelila danes z izstrelišča v Cape Canaveralu. 1040 kilogramov težko vozilo bo iskalo morebitne znake življenja na Rdečem planetu ter proučevalo njegovo atmosfero in geologijo.

dezurni@zurnal24.si

Svet Neverjetno odkritje Nasine sonde: Nebesno telo v obliki snežaka
 

 
Komentarjev 1
  • miho 07:47 31.julij 2020.

    Ja, vse skupaj je navaden erotični klub. Zapravljajo milijarde za nekaj, kar sploh ne deluje. Žalostno. Namesto, da bi vsem državljanom omogočili univerzalno zdravstveno zavarovanje in normalne cene zdravstvenih storitev in zdravil, kot jih imamo v Evropi.