Svet
18 ogledov

Po Avstraliji se širi nevaren konjski virus

konjski virus, konji, Avstralija EPA
Po Avstraliji se širi smrtonosen hendra virus, ki so ga od junija odkrili pri konjih na že treh kmetijah v državi. Virus se lahko s konja prenese tudi na človeka in vodi v nevarno bolezen dihal, za katero so od leta 1994, ko so virus v državi prvič zabeležili, umrli štirje od sedmih okuženih ljudi.

Nov izbruh okužb so oblasti na kmetiji v zvezni državi Queensland odkrile junija in takrat devet ljudi testirale zaradi stika z okuženim konjem. Sedemdeset kilometrov stran od kmetije so odkrili drugi primer okužbe, zaradi katere so morali usmrtiti dva konja. V stiku z okuženo živaljo je bilo šest ljudi, izbruha pa naj ne bi bila povezana.

 

Za okužbo kriv netopir

Z izbruhom v Queenslandu naj ne bi bil povezan niti tretji primer okužbe, ki so ga odkrili v sosednji državi Novi Južni Wales, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po mnenju lokalnih zdravstvenih oblasti je bila vir okužbe najverjetneje vrsta netopirja, poznana pod imenom leteča lisica. Za okužbo so testirali devet ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.