Svet
179 ogledov

Po enem primeru zaprli državo, zdaj sprejeli novo odločitev

Nova Zelandija Auckland Profimedia
Na Novi Zelandiji so sredi avgusta po potrjenem prvem primeru lokalnega prenosa okužbe z različico delta zaprli državo. Zdaj bodo ukrepe omilili.

V velikem delu Nove Zelandije bodo s sredo omilili stroge ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, saj število novih primerov vztrajno pada, je danes naznanila premierka Jacinda Ardern. Nekatere omejitve glede zbiranja in nošenja mask bodo kljub temu ostale v veljavi.

Nova Zelandija je javno življenje ustavila le nekaj ur po tem, ko so sredi avgusta po daljšem obdobju potrdili prvi primer lokalnega prenosa okužba. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne dejavnosti. V zadnjem dnevu so zabeležili 20 novih okužb, skupno pa doslej v žarišču okužb v Aucklandu 821, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A kot je danes sporočila novozelandska premierka bodo lahko zahvaljujoč prizadevanjem vseh v sredo ostre omejitve sprostili. Kljub temu nekatera pravila ostajajo, vključno z nošenjem zaščitnih mask v notranjih prostorih in omejitvijo zbiranja ljudi na 50 v zaprtih prostorih in na 100 na prostem.

Nova Zelandija Auckland Covid-19 Svet Potrdili novih 11 primerov, podaljšali zaprtje države

"Delta je spremenila pravila igre"

"Delta je spremenila pravila igre in da bi jo premagali, moramo tudi mi spremeniti načrt igre," je glede bolj nalezljive različice novega koronavirusa, ki je krivec za zadnji izbruh okužb v državi, dejala Ardernova. Strogi ukrepi ostajajo le za območje Aucklanda, središče izbruha, kjer bodo možnost njihove odprave znova preučili 13. septembra.

Gre za prvo zaprtje javnega življenja v celotni državi od marca lani, ko so po vsej Novi Zelandiji šest tednov veljale najstrožje omejitve. Država s približno petimi milijoni prebivalcev je od začetka pandemije covida-19 skupno potrdila okrog 3400 primerov novega koronavirusa, umrlo je 27 ljudi.

Jacinda Ardern Svet Odkrili prvo novo okužbo po lanskem novembru

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.