Svet
1145 ogledov

Po prvo pomoč in spet v boj z ognjenimi zublji

Gasilec v Dalmaciji Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dalmatinski gasilci so na nogah že tretji dan, izčrpani in s pomanjkljivo opremo. Na pomoč so jim prišli kolegi z vse države.

V ponedeljek ponoči je v kraju Tugare pri Omišu v Dalmaciji izbruhnil velik gozdni požar, ki se je razširil proti mestom Sitno Donje in Sitno Gornje ter v podnožje Mosora. Kljub velikim naporom gasilcev se je požar širil, na območju sta pogoreli dve hiši, ena oseba je umrla. Plameni so se nato razširili v druga mesta, ogrozili so tudi Split. Novi požari so se pridružili starim, saj je gorelo že za vikend. 

Požar v Korešnici Apokaliptično Svet Pogorele hiše, ogenj tudi v Split
Žrnovnica: Požar vse bližje Splitu Split ubranili Svet Na hrvaški obali katastrofalne razmere

Jutarnji list poroča, da so gasilci izčrpani in trošijo zadnje atome moči, saj so požari na hrvaški obali divjali že za vikend. Težave jim dela pomanjkljiva in zastarela oprema, mnogi pa so se pri gašenju tudi poškodovali. "Prvo pomoč so dobili na terenu in nadaljevali z gašenjem," navaja hrvaški časnik. V poznih popoldanskih urah so jim na pomoč prišli kolegi iz notranjosti Hrvaške, malo pred tem so se v gašenje vključili tudi vojaki.

Po zadnjih podatkih je bilo v požarih poškodovanih 80 oseb, večina med njimi gasilcev. "Vsi poškodovani so večinoma gasilci, nakaj malega je civilov," je za hrvaške medije povedal vodja nujne medicinske pomoči na območju Leo Luketić. "Predvsem gre za vnetje oči, prekomerno vdihavanje dima, lažje opekline na rokah in nogah." Na prizorišču so tri ekipe nujne medicinske pomoči z zdravniki in reševalci. 

Za tujo pomoč za zdaj niso zaprosili. Prav tako jim za zdaj niso na pomoč prišli slovenski kolegi, kot se je napačno interpretiralo na nekaterih socialnih omrežjih.

Pri gašenju so včeraj pomagali tudi navijači skupine Torcida, ki se jim bodo danes pridružili še navijači iz Zagreba, Reke in Osjeka. Zjutraj so nad območje poslali tudi gasilska letala. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.