Svet
12 ogledov

Po smrti novinarke in fotografa nove sankcije

Sunday Times Marie Colvin Reuters
Po spletu je zaokrožil videoposnetek francoske novinarke, ki po napadu sirskih sil na medijsko središče potrebuje operacijo in prosi za evakuacijo. Medtem EU pripravljajo nove sankcije, ZN pa menda preiskavo zaradi zločinov proti človeštvu.

V mestu Homs, kjer se je začel upor proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, je bila v napadu sirskih sil na medijsko središče ranjena francoska novinarka Edith Bouvier. V videu, objavljenem na spletu, pojasnjuje, da ima zlomljeno stegnenico in nujno potrebuje operacijo. Prosi, da jo evakuirajo v Libanon. V tem napadu sta bila ubita ameriška novinarka Sunday Timesa Marie Colvin in francoski fotograf Remi Ochlik.

Remi Ochlik | Avtor: r r

Nove sankcije proti Siriji

EU zaradi zatiranja protirežimskih protestov pripravlja nove sankcije proti Siriji, ki jih bodo v ponedeljek zunanji ministri unije najverjetneje tudi potrdili.

Z novimi sankcijami želi EU prisiliti sirske oblasti k pogajanjem z uporniškimi skupinami. Gre za zamrznitev premoženja sirski centralni banki, prepoved izdaje vizumov sedmim sirskim ministrom, v Uniji ne bodo več smela pristajati sirska tovorna letala, podjetja v EU, ki trgujejo z zlatom, žlahtnimi kovinami in diamanti, pa ne bodo smela sodelovati s sirskimi partnerji.

V ponedeljek bodo verjetno govorili tudi o načinih dostave humanitarne pomoči Siriji, saj je mednarodni odbor Rdečega križa nedavno predlagal, da bi za prevoz humanitarne pomoči v Siriji vzpostavili začasno premirje.

Dosedanje sankcije niso pomagale

EU in mednarodna skupnost sta sprejeli že več sankcij proti sirskemu režimu, nazadnje jih je zaostrila pred mesecem dni, a se nasilje nad protirežimskimi protestniki kljub temu ni umirilo. Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo od marca lani ubitih več kot 5400 ljudi, po ocenah aktivistov pa najmanj 7000.

Preiskava zaradi zločinov proti človeštvu zoper sirske predstavnike

Medtem komisija ZN pripravlja zaupni seznam sirskih vojaških uradnikov – med katerimi naj bi bilo tudi ime predsednika Bašarja al Asada –, proti katerim bo lahko stekla preiskava zaradi zločinov proti človeštvu, poročajo tuji mediji.
Komentarjev 1
  • Jani Kavsek 19:38 23.februar 2012.

    Zanimivo, da ZDA oz. NATO vojaško ne posreduje.... AJA... imajo (pre)malo zalog energentov... se ne splača....