Svet
22948 ogledov

Na socialnih omrežjih divja smrtno nevaren izziv

Deodorant
Skrušena mati: "Nočem, da bi iz istega razloga moral pokopati svojega otroka še kakšen starš."

V Nemčiji se širi nevarni "izziv dezodorantov", umrla naj bi že dva najstnika, poročajo nemški mediji. Vdihavanje lahko privede do srčnega popuščanja, mladostniki zaradi izziva ne morejo zadihati. Druga različica izziva pušča dolgotrajne in hude opekline na koži. Nemški mediji so poročali o smrti najstnikov, povezanih s tekmovanjem oziroma izzivom na socialnih omrežjih.

Hude bolečine in poškodbe kože

Po socialnih omrežjih v Nemčiji divja nevarni "izziv dezodorantov". Obstajata dve različici izziva. Prva vključuje vdihavanje in zadrževanje dezodoranta čim dlje v ustih, z drugo različico mladostniki nanašajo razpršilo na kožo dokler je ne poškodujejo.  

Prva različica, vdihavanje dezodoranta, je še posebej nevarna. Glede na kemično sestavo razpršila lahko nekatere sestavine v velikih količinah vstopijo v telo in povzročijo hude poškodbe srca in pljuč. Mediji poročajo o hudih primerih, ko so najstniki izgubili zavest, januarja je zaradi tega v Nemčiji umrla najstnica, pred kratkim pa še petnajstletnik. 

Druga različica tekmovanja je bolj boleča. Mladi se poškodujejo, ko dezodorant razpršijo na kožo in čim dlje zdržijo bolečino. V ekstremnih primerih nastanejo masivne poškodbe kože. Dolgotrajno razprševanje lahko povzroči ozebline, v določenih primerih je potrebna celo presaditev kože.

Mati petnajstletnega fanta, ki je domnevno umrl zaradi nevarnega izziva je za medije dejala: "Nočem, da bi iz istega razloga moral pokopati svojega otroka še kakšen starš."

Ali je ta izziv v tem trenutku prisoten tudi v Sloveniji, v kakšni obliki in kako lahko starši ukrepamo, je z nami spregovoril strokovnjak s Safe.si. Intervju z njim preberite TUKAJ

Nesreča - fotografija je simbolična V obcestni križ Slovenija Ponoči dve nesreči, eno osebo reševali iz vozila Policija - Fotografija je simbolična 1,5 promila Svet Šef policije pijan povzročil nesrečo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • SlavkoKrizman 17:31 01.oktober 2023.

    Naravna selekcija je zakon! Pa starši teh otrok so tudi super in si zaslužijo nobelovo nagrado za vzgojo.

  • DasAuto 16:05 01.oktober 2023.

    Moj sicer še raste, ampak se trudimo vzgajat po zdravi kmečki pameti, tako da bo sam vedel, kaj je dobro in kaj ne. Upam, da se ga bo držalo in nam ne bo treba skrbet zaradi takih stvari...

  • pipi3 15:03 01.oktober 2023.

    Naravna selekcija. Ampak danes imajo ravno starši, ki slabo vzgojijo mlade največ otrok in dodatkov -torej negativna selekcija. Slednja, glede na smer plovbe, prevladuje.